Gängland Uppsala

En stad där gängvåldet tycks ha ökat kraftigt under senare år är Uppsala. Flera områden i staden har varit i fokus sen lång tid tillbaka när det gäller ungdomsoroligheter, bilbränder etc. Det mest kända problemområdet vad det gäller gängvåld och oroligheter är Gottsunda.

Samtidigt är Uppsala också en av två städer i Sverige (Södertälje är den andra) som fått ett kriminellt nätverk uppkallat efter sig, den så kallade Uppsalamaffian. Personerna som ingick  i det kriminella nätverket är sen länge borta från den traditionella kriminaliteten och sannolikt även från annan brottslighet även om en del av dem figurerat i uppmärksammade ekobrottshärvor eller kring tvivelaktiga företag och affärer.

Gatugängen som idag finns i Uppsala är helt andra och består främst av olika ungdomar från miljonprogramsområden som Gottsunda och Valsätra (de två nämnda ligger invid varandra och kan upplevas som ett och samma område). Enligt polisen i Uppsala är Bandstolsvägen i Valsätra ett centrum för en kriminell gruppering som uppges syssla med narkotikaförsäljning i första hand. Denna gruppering ska delvis vara släktbaserad och flera i nätverket har efternamnet El-Masri. Enligt polisen ingår nåt 100-tal personer i grupperingen. Sannolikt är det en mycket kraftig överdrift som till viss del är orsaken till en del oroligheter i Gottsunda och Valsätra.

I maj 2011 mördades en man som hette Salim Alhajeh på Vaksalagatan i centrala Uppsala. En man vid namn Jehja El-Soudi och från Uppsala åtalades för mordet men frikändes. Han blev utpekad av ett vittne men frikändes i Hovrätten efter att ha dömts till 16 års fängelse i tingsrätten. Det fanns fog för misstankarna mot El Soudi, han hade varit i bråk med mordoffret, de hade kontakter, och han flydde utomlands, men inga bevis. Vittnet dömdes senare i annat sammanhang till 1 månads fängelse på fem olika punkter, våld mot tjänsteman, försök till våld mot tjänsteman, olaga hot, ofredande och våldsamt motstånd. Jehja El Soudi är bror till Bathina El Soudi som är gift med kungens vän Aje Philipsson. 2016 greps Jehja El Soudi som misstänkt för mordet på Nermin Karamehmedovic i Malmö. 18 augusti 2017 sköts han på Lagmansgatan i Malmö men överlevde.

Valsätra och Gottsunda har dock länge varit oroligt. Gottsunda hade ungdomsupplopp 2012 i likhet med många andra svenska miljonprogramsområden.

Redan i januari 2013 sköts ett par unga män på Stenhammars väg respektive Bandstolsvägen i Valsätra med ett par dagars mellanrum. 2014 var det återigen skottlossning på Bandstolsvägen i Valsätra. Två bröder besköts ute på gatan efter att de anmält några personer på grund av ett bråk på fredagen.

Den 21 januari 2017 sprängdes en bil på Rangströms väg i Gottsunda. Bilen tillhörde en lokal företagare som för länge sen figurerat i brottsliga sammanhang. Det ska inte finnas någon hotbild mot honom idag. På gatan bor också en person i släkten El-Masri men det finns sannolikt inget samband.

I Stenhagen i Uppsala sköts en person i 30-årsåldern, Saman Ekhtebar, ihjäl den 18 augusti 2017. Några timmar tidigare skottskadades två män I Västerås. Mordet i Stenhagen var sannolikt en snabb hämnd för mordförsöken i Västerås. Den mördade mannen i Uppsala ska enligt uppgifter i Aftonbladet ha kopplingar till kriminella miljöer och förekommer hos polisen i utredningar kring både vålds- och narkotikabrott.

Den 17 september 2017 blev en person skjuten och svårt skottskadad i Valsätra.

I början av oktober 2017 greps 7 personer vid flera ingripanden på olika adresser i Uppsala. Den ene greps för ett mordförsök som skett i Gottsunda några dagar innan gripandet. Han greps inte i Gottsunda. De övriga sex greps som misstänkta för ett rån samma kvälls om mordförsöket. Rånet skedde på Bandstolsvägen i Valsätra. De släpptes dock snart på fri fot, en 18 åring efter att han varit anhållen en kort tid. 25-åringen som misstänktes för mordförsöket var också anhållen en tid. Inga åtal tycks ha skett.

Den 4 november 2017 tycks en person från släkten El-Masri hamnat i en konflikt med en eller flera andra personer, enligt obekräftade uppgifter från Litauen. Det hela utspelade sig på Bandstolsvägen i Valsätra. Konflikten ledde till att El-Masri blev skottskadad och den andre knivhuggen med svåra skador. Båd två är misstänkta för mordförsök. Den 14 november häktades en tredje man som misstänkt för inblandning i det hela. Ingen är ännu åtalad.

Många skjutningar och gänguppgörelser i Uppsala har dessutom kopplingar till Stockholm och omvänt.

Det mesta kända fallet är mordet på Nabil Haidar vid ett köpcentrum i Uppsala den 1 april 2017. Han var en 40-årig man som ansågs vara ledande i ett kriminellt nätverk med centrum i Gränby i Uppsala. Totalt greps och häktades 10 personer som misstänkta för mordet. Ett flertal av de misstänkta anses vara kopplade till den så kallade dödspatrullen. Ingen har åtalats. Mordet på Nabil Haidar kan ha samband med ett mord på Lunagallerian i Södertälje i november 2013 att göra. Han var en av fyra åtalade för det mordet men frikändes.  Han var misstänkt för att ha beställt och betalat för mordet. En 34-åring åtalas för skyddande av brottsling och en 23-åring åtalades som misstänkt för medhjälp till mord och skyddande av brottsling. En annan 23-åring åtalades som misstänkt för själva mordet.

Ett annat fall är mordet på Bilal Hammoud i Sickla den 30 oktober 2017. Bilal Hammoud var en av de personer som deltog i det misslyckade postrånet i Göteborg år 2008 och han är ursprungligen från Uppsala. Beteendet vad det gäller mördaren i fallet tyder på en inhyrd proffessionell mördare från annat land utan straffregister. Han väntade på platsen och var inte rädd för att lämna spår.

Rykten gör gällande att gänget som kallas Asir och som har en tydlig koppling till Uppsala skulle ha haft något otalt med Bilal Hammoud som är den andre av de som dömdes för postterminalrånet i Göteborg som blivit dödad. Tidigare har René Akofely mördats. De två kan naturligt också ha koppling till andra rån såsom Arlandarånet som ju resulterat i en lång rad uppgörelser och mord. Det verkar inte finnas några misstänkta när det gäller mordet på Hammoud.

Det mesta tyder på Uppsala faktiskt inte har nån egen gängkonflikt som leder till skjutningar och våld, Rykten finns dock om en konflikt mellan grupperingen i Stenhagen och grupperingen i Valsätra/Gottsunda. Men Istället tycks det mesta höra ihop med konflikter i Stockholmsområdet. Polisen överdrivna bild av gängkriminaliteten i Uppsala verkar därför helt tagen ur tomma intet. Men konsekvensen av deras sätt att arbeta är mycket tydlig.

Polisen i Uppsala har gjort sig kända för att arbeta på motsatta sätt gentemot polisen i Göteborg. Sen lång tid tillbaka har de regelbundet genomfört razzior med massgripanden. Något som lett till att även ungdomar som återfinns långt från de kriminella gängen känt sig trakasserade. Upprepade trakasserier leder till minskat förtroende för polisen och andra myndigheter. Det leder till bränder, upplopp, oroligheter och stenkastning.

Göteborgspolisen har arbetat helt motsatt. Inga generella razzior, istället långsiktigt förtroendeskapande arbete, spaning och välriktade polisinsatser. Detta arbetssätt har lett till att bilbränder, stenkastning, förortsupplopp och skjutande har minskat mycket kraftigt i Göteborg.

I Uppsala har polisens hårda linje resulterat motsatsen. Det finns inget egenvärde i att gripa massvis med människor som i de flesta fall inte på något sätt är att betrakta som gängkriminella. Sådant skapar mer problem än det löser. Så verkar också vara fallet i Uppsala. Många gripna, men inte många åtal för allvarliga brott. Resultatet är att Uppsala idag är stökigare och oroligare än Göteborg. Att då höja polisen i Uppsala till skyarna förefaller faktiskt mindre genomtänkt. Jale Poljarevius, polischefen i Uppsala, har nog gjort mer skada än nytta.

Det kan dock vara ändring på gång. Poliser från Uppsala har varit i Göteborg för att studera göteborgspolisens framgångsrika metoder mot gängen och ungdomsoroligheter. Kanske tar de lärdom och ändrar sig helt. Men då krävs nog att Poljarevius avpolleteras.

Under 2020 så avslöjades ett omfattande kriminellt nätverk i norra Uppsala och Björklinge som främst ägnat sig åt omfattande narkotikaförsäljning. Nätverket har direkt kopplingar till Södertäljenätverket som de bedrivit affärer ihop med. En stor del av bevisningen mot som varit inblandade i nätverket har erhållits genom avlyssning av den krypterade kommunikationstjänsten EncroChat. I avlyssningsmaterialet framgick att nätverket förmodligen också planerade ett sprängdåd mot polisen.

# Artikeln uppdaterad 2021-03-03

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!