Gängland Stockholm – Åkersberga

I området nordost om Stockholm finns det en konflikt i mellan olika kriminella nätverk. Konflikten berör Åkersberga, Vallentuna och Upplands-Väsby. Den har sannolikt pågått mycket länge och som involverar en lång rad personer som är vänner och fiender sen länge. Enligt polisen ingår eller ingick de personer som nämns i denna artikel i olika supportergrupper till stora kriminella gäng. Det handlarde från början om Formidos, supportergrupp till Bandidos MC, Red & White Crew, supportergrupp till Hells Angels M och 15,7 som är en supportergrupp till Original Gangsters (OG). Formidos och 15,7 finns knappast längre och kopplingen till mc-gängen är idag sannolikt mycket svag.

I augusti 2008 misshandlade Eder-Cesar Brito Yanez och en annan person helt oprovocerat två för dem okända unga män. Senare samma månad 2008 var en 21-åring på Storängstorget i Åkersberga. Han gick fram till en ung man som han kände sedan tidigare och gav honom en örfil. Den unge mannens pappa som var i närheten krävde en ursäkt. Eder-Cesar Brito Yanez slog då ner pappan. Därefter misshandlades pappan av flera personer med sparkar och slag. Eder-Cesar Brito Yanez dömdes den 9 oktober för två fall av misshandel till skyddstillsyn och tre månaders fängelse.

Den 12 januari 2008 stötte Robin Fröderberg (Lambi) i sällskap med Danny Broberg på en grupp personer på Stationsvägen i Åkersberga som tidigare gått i samma skola som de båda. Danny Broberg skallade en av de personer de mötte, varpå Robin Fröderberg sparkade honom. De försökte också ge sig på de övriga i det sällskap de mötte. I december 2008 dömdes Robin Fröderberg till ungdomstjänst 50 timmar för misshandel, snatteri, våldsamt motstånd och narkotikabrott.

Juli 2009 dömdes Robin Fröderberg till ungdomsvård för snatteri, sedan han försökt stjäla två flaskor sprit på en färja, hotat en väktare, varit våldsam mot väktare samt gjort våldsamt motstånd mot polis.

I augusti 2010 misshandlade Robin Fröderbeg en man som pratade med hans flickvän. Två av mannens vänner försökte avbryta misshandeln och fick själva också motta slag.

Beväpnad med ett basebollträ angrep Robin Fröderberg en person på kvällen den 24 september 2010. Med sig har han ytterligare flera oidentifierade personer med huvtröjor. Den misshandlade personen hade ingenting otalt med Robin Fröderberg, men var vän med en estländare som Robin Fröderberg av någon anledning var arg på.

En annan ung man som blev vittne till misshandeln i september söktes upp den 14 oktober 2010 upp av Eder-Cesar Brito Yanez och Niklas Landström. Han anklagades för att ha polisanmält och vittnat mot Robin Fröderberg för misshandeln med basebollträet och skulle därför ”förgöras eller förstöras” om han inte betalade 20 000 kronor inom fyra månader. Dessa personer tillhör den ena kriminella grupperingen i Åkersberga.

Robin Fröderberg dömdes i december 2010 för de fyra fallen av misshandel, olaga hot, narkotikabrott, brott mot vapenlagen, brott mot knivlagen och våldsamt motstånd till skyddstillsyn. Eder-Cesar Brito Yanez och Niklas Landström dömdes den 16 december 2010 till vardera 4 månaders fängelse för försök till utpressning.Eder-Cesar Brito Yanez dömdes i september 2011 för medhjälp till försök till mord efter en skottlossning i Åkersberga.

I maj 2010 inträffade en skottlossning vid McDonalds i Hägernäs. Två personer skadades. Anton Berg dömdes i tingsrätten till 9 års fängelse för försök till mord och misshandel och Gustav Berg dömdes till fängelse i 1 år 6 månader för grov misshandel. Mats Zainali och William Pope åtalades för medhjälp till mordförsök vid McDonalds.

I juni 2011 sköts Mats Zainali ihjäl medan William Pope och Hubert Gruca skadades vid en skottlossning i ÅkersbergaDenna händelse anses var en hämnd för överfallet i Hägernäs året innan. Oktober 2011 häktades 4 män som misstänkta för inblandning i mordet. En av dem, en 25-åring, hade varit häktad redan tidigare. Då misstänkt för medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord. En släpptes i samband med häktningen och de andra tre släpptes senare men ska fortfarande vara misstänkta. Ingen har åtalats och dömts.

I januari 2012 dömdes också en då 27-årig Åkersbergabo för narkotikasmuggling. Polisen kom den på spåren genom utredningen av mordet på Mats Zainali:

Det var under mordutredningen tidigt i höstas som polisen började fatta misstankar mot en 27-årig man från Åkersberga och hans kurir från Rotebro. De båda männen åkte till Spanien och Åkersbergabon ordnade fram en bil och pengar till sin kurir. När kuriren kom hem till Sverige trodde han att han klarat resan.

Det han och 27-åringen inte visste var att polisen följt efter kuriren under resan i Sverige och lyssnat av deras telefonsamtal.

De båda männen visste inte heller att de blivit lurade på stora delar av knarket nere i Spanien. När polisen grep kuriren hittade de stolar och bord i bilen. Instoppat mellan stolsdynorna och i bordet låg visserligen riktigt knark: Nästan tre kilo cannabis, lite kokain, bedövningsmedlet ketamin och 108 ecstasytabletter.

Men polisens största fynd var 18 000 tabletter och 2 500 perforerade papper. Åkersbergabon och hans kurir ska ha trott att tabletterna varit riktiga ecstasytabletter och att papperen var LSD-trippar. De trodde fel.

De perforerade papperen innehöll ingen LSD och de 18 000 tabletterna visade sig vara vanliga huvudvärkstabletter. För männen hjälper det inte att de blev lurade. Tingsrätten dömde dem till sex års fängelse var för att ha smugglat hem vad de trodde var en stor mängd droger.

2012 åtalades Niklas Landström och hans bror Mattias Landström för ett rån mot en guldsmedsbutik i Strängnäs den 1 december 2011. Vid rånet ska de ha kommit över guld till ett värde av 5 miljoner. Personalen ska vid tillfället ha hotats med en yxa.

I maj 2012 mördades en 27-åring, Daniel Rosengren, i sitt hem. Flera personer greps snabbt och två personer, CN och OI häktades den 8 maj. P. Rosada och Nicklas Plath häktades 10 maj och AvW häktades 11 maj. N. Plath var den ende som åtalades och han dömdes både i tingsrätten och hovrätten till 6 års fängelse för dråp. Innan han högg Rosengren med kniv hade den sistnämnda hotat flera personer med en pistol, däribland Rosada och Plath (versionerna från de misstänkta och vittnen om vad som hände är olika).

Johan Sandén i Åkersberga sköts början av augusti 2014. Han kallas Chippen och är vän med en del av de personer som misstänktes för mordet på Mats Zainali. Han tillhör den andra grupperingen i Åkersberga. Andra som i media och ryktesvägen ha kopplats till samma gruppering är Rickard Nero, Christian Lindberg, Dennis Wiklund, N. Arnberg och Jonas Andersson.

Den 12 september 2014 sprängdes en bil i Åkersberga i luften av en bomb och en man skadades. Den skadade mannen var troligen Eder-Cesar Brito Yanez. Han förekommer som vi tidigare sett också under ett flertal punkter i belastningsregistret. Sprängningen kan ha varit en hämnd för mordförsöket på Johan Sandén. Bilen tillhörde dock Eric Vasquez Cachay, en vän till Eder-Cesar Brito Yanez.

Även mordet på Kaiwan Balisani (Kaiwan Hamasharif) i Upplands-Väsby den 15 mars 2015 är sannolikt kopplat till dessa konflikter i Åkersberga, Vallentuna och Upplands Väsby. Åtalade för inblandning i mordet blev Sebastian Escrich Castillo och Sackor Verdier. Ytterligare en person åtalades för skyddande av brottsling. De dömdes också i tingsrätten, men frikändes helt i hovrätten vad det gäller mord och medhjälp till mord då hovrätten inte ansåg det vara bevisat att de två var på platsen. Det finns heller inga kända kopplingar mellan de två och mordoffret.

Det fanns en lång rad vittnen till mordet, däribland tre personer som var i sällskap med Kaiwan Hamasharif (Balisani). Dessa tre var Robin Andersson, Patrik Dyrebrandt och Samuel Olivemark Ferrara. Den sistnämnde var inledningsvis också misstänkt för inblandning i mordet. Andra personer som hade eller har kontakter med de misstänkta mördarna är Andreas Lundström och Khobaib Abdulaziz. Även Lundström var till en början misstänkt för medhjälp till mord. Kaiwan Hamasharif (Balisani) var ursprungligen från Malmö, närmare bestämt Kroksbäck/Holma.

I början av december 2016, närmare bestämt 10, sköts och skottskadades Robin Fröderberg, på Gärdet i Stockholm. Andreas Lundström har ryktesvis kopplats ihop med denna skjutning, men några bevis på att det är sant föreligger inte. Även en skottlossning med en skadad som ägde rum i Bällsta, Vallentuna den 28/7 2016 kan vara kopplat till detta.

Tisdagen den 14 februari 2017 sköts en man i 25-årsåldern i Vallentuna. Dagen efter sköts Robin Fröderberg och Björn H. i Upplands Väsby. Det senare av dåden kan mycket väl ha varit en hämnd för det första. En av de två var enligt uppgifter i Expressen medlem i X-team. Två veckor senare kom larm om ytterligare en skottlossning.  Den 5 mars sköts det mot en lägenhet i Smedby, Åkersberga och 15 mars var det en sammanstötning med knivskärningar och pepparsprej. Den senare ska ha föregåtts av skottlossning från en bil. De drabbade vid sammanstötningen ska inte ha haft någon koppling till gängkriminalitet, men de misstänkta förövarna tillhörde troligen grupperingen i Åkersberga kring Sandén.

Khobaib Abdulaziz som är hemmahörande i Rinkeby har ryktesvägen sammankopplats med skjutningen i Upplands-Väsby den 15 februari men det finns egentligen inget som kopplar honom till det. Han ryktas också ha koppling till en skottlossning med en skadad person i Upplands-Väsby den 26 juli 2017. Även när det gäller detta saknas all form av bevisning att så är fallet men en person greps i närheten strax efter mordet.

Den 18 juni 2017 mördades en ung man i bostadsområdet Söra i Åkersberga. Han misshandlades så svårt att han dog. Den misstänkte 18-årige mördaren frikändes och ryktades sen ha varit den som sköts i benet den 25 december 2017. Men det inte belagt och det verkar osannolikt. Istället tycks skottlossningen ha haft med narkotikaaffärer att göra och det hade därmed troligen en koppling till de kriminella nätverk som berörs i detta inlägg. Den skedde i närheten av Hubert Grucas bostad men om detta faktum har koppling till skjutningen är oklart.

Konfliktens eller konflikternas grundorsaker tros vara konkurrens om narkotikahandeln i Åkersberga, Vallentuna och Upplands-Väsby. Det kan var så att en av de aktuella grupperingarna fortfarande har kopplingar till X-team. Alla våldshändelser som nämns i inlägget behöver inte nödvändigtvis ha en koppling till konflikten/konflikterna utan kan ha helt andra orsaker.

Som i många andra kriminella konflikter tycks de dödade och skadade främst finnas på en av sidorna. Likadant är det när det gäller konflikterna i Helsingborg och Landskrona, i Rinkeby samt kring Seved och Sofielund i Malmö.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!