Surfbältet i Norrland och journalisters bristande självständighet

I ett bälte över det inre av Norrland från Ströms vattudal i söder till Torneälven i nordost öve Lappland mobilsurfar människor på nätet mer än nån annan stans. Detta enligt en undersökning av Tele 2. GP och dess journalist Niklas Svahn liksom TT tyck dock ha missuppfattat det hela för de tror att det handlar om nätsurfning generellt. Frågorna till olika intervjuade personer blir därefter och får svar som inte har nån verklighetsförankring på grund av att frågorna saknar sådan förankring.

I surfbältet mobilsurfar människor 2,5 gånger mer än i landet som helhet. Orsaken är enkel. Bredbandstillgången är sämre i det aktuella området än i mer tätbefolkade områden men där finns tillgång till mobilnätet. I området nordväst om surfbältet är det också dålig mobiltäckning och ödemark vilket innebär få möjligheter till mobilsurfning. Söder och sydöst om surfbältet är bredbandsutbyggnadnen betydligt bättre vilket innebär minskad datatrafik över mobilnätet men knappast mindre nätsurfning.

Faktarutan blir också felaktig. Svenskar surfar med all sannolikhet inte mest på sommaren. Däremot mobilsurfar de mest på sommaren då fritidshus inte har fast bredband i samma utsträckning som permanentbostäder. Inte heller finns fast bredband/wifi utomhus och på krogen i samma utsträckning som i hemmet. På fredagskvällar tittar många på film vilket innebär att datatrafiken över nätet ökar, men nätsurfningen som sådan ökar knappast. Det är också datatrafikmängden i mobilnätet som Tele 2 mätt. På söndagar förbereder folk sig istället för jobbet eller skolan.

Artikeln som finns i GP och TT:s telegram är typexempel på hur journalister av idag inte använder hjärnan när de skriver. De ifrågasätter ingenting och de sväljer påståenden som saknar verklighetsanknytning och fog utan att fundera. I det här fallet har de inte tänkt alls eller tänkt och skrivit fel. De har förväxlat datatrafik över mobilnätet med total nätsurfning och datatrafik via nätet totalt. Det hela visar på en bristande integritet och självständighet bland journalister som inte bådar gott.

Läs också: April, april din dumma sill

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!