Att Göteborg skulle vara farligare än London är bara dumheter

Erik Muhl, präst i svenska kyrkan i London, tror att Göteborg är farligare än London. Han vet inte vad han uttalar sig om. Påståendet är så dumt så det finns inte. Mordfrekvensen i London är omkring 2. I Sverige med en lika stor befolkning är mordfrekvensen ungefär 1. Mordfrekvens är antalet fall av våldsam död per 100 000 invånare. Det är de enda brott där definitionerna är i stort sett desamma i alla länder och det är ett brott där alla fall anmäls. Det är helt enkelt det enda brott där internationella jämförelser är rättvisa.

I Göteborg är mordfrekvensen också ungefär 2 om vi ser över lite längre tid. I år kommer den sannolikt att vara betydligt lägre medan den var högre 2013 och 2015. De våldsammaste stadsdelarna i Göteborg är de centrala stadsdelarna som Lorensberg, Nordstaden, Masthugget etc.

De våldsammaste områdena i London är de centrala områdena söder om Themsen och i östra London, dvs stadsdelarna i Lambeth (ex.vis Brixton, Clapham, Streatham), Southwark (ex. Bermondsey, Rotherhite, Walworth, Peckham), Newham (East Ham, West Ham, Upton, Canning Town) och Hackney (ex. Hackney, Clapton). i de nämnda stadsdelarna i London är mordfrekvensen mellan 30 och 50.

De nämnda stadsdelarna i London är 10-20 gånger farligare än någon stadsdel i Göteborg. I London är utvecklingen dessutom den motsatta jämfört med Göteborg. Där ökar antalet mord ganska kraftigt. Vilket bland annat visar att kameraövervakning är helt meninglöst om våld ska motverkas (i London övervakas i stort sett alla gator, parker och områden).

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Advertisements