Operation Playa

SVT har sänt en serie program om den stora kokainrättegång som hade en målsättning om att få fast Jonas Falk för grova narkotikabrott. Utredningen som gick under namnet Operation Playa blev ett enda stort misslyckande. Inte bara ett misslyckande. Det förekom olagligheter från polisens sida, slöseri med skattepengar och utnyttjande av vanliga oskyldiga människor i jakten på att sätta dit Jonas Falk. Som ofta i utredningar som spårat ut på det här sättet var det polisens enhet för särskilda insatser, SSI, som skötte utredningen rent praktiskt.

Operation Playa pågick mellan åren 2008 och 2014 i samverkan mellan i huvudsak svensk och spansk polis men också med flera andra länder. Enligt polisen resulterade operationen resulterade i ett av de största kokainbeslagen i Europas historia, cirka 1,4 ton, som genom beslaget aldrig kom ut på gatan. Problemet är att beslaget sannolikt inte hade något med polisutredningen att göra, det skedde inte heller i Europa utan i Karibien, utanför St. Martin. Men det var franska polisen som gjorde beslaget och de såg ingen koppling till utredningen i Sverige. De ville till en början inte lämna ut. Sannolikt var beslaget en tillfällighet.

Förundersökningen var förstås åklagarledd, det vill säga åklagaren ledde och styrde arbetet rent formellt. Åklagaren deltar dock inte i arbetet med utredningen utan uppdateras av polisen på regelbundna möten. Den som formellt ledde denna Operation Playa var Karin Bergstrand. Det är dock polisen som i praktiken lägger upp hur arbetet ska skötas och sedan godkänns det av åklagaren.

Vid misstankar om särskilt grov organiserad brottslighet är särskilda spaningsinsatser, eller infiltration, ett verktyg polisen kan använda för att inhämta bevisning eller information inom ramen för en förundersökning. Poliserna är särskilt utbildade och verksamheten är, och har alltid varit, omgärdad av stränga regler och riktlinjer. I Operation Playa användes de särskilda spaningsinsatserna av Sektionen för särskilda insatser (SSI) i och med att misstankarna rörde ett så allvarligt brott men de utgjorde de endast en liten del av polisens totala utredningsåtgärder.

Infiltrationen riktades dock i huvudsak mot helt oskyldiga människor såsom Mauritz Anderssons svenska särbo och en kopiatorförsäljare i Spanien där SSI hade en lång rad poliser under år 2009:

De poliser som jobbade i Spanien år 2009 kom från SSI, sektionen för särskilda insatser, som var en hemlig avdelning inom polisen som fokuserade på grov brottslighet. De skickades till Sitges, söder om Barcelona, för att infiltrera den internationella knarkligan.

I dokumentärserien ”Operation Playa” kritiseras dels polisens farliga tillvägagångssätt, men också hur de hemliga agenterna spenderade mängder av pengar på sena festnätter och lyxiga middagar. Hur mycket som spenderades vill inte polisen avslöja.

Dessutom raderade agenterna sina loggar så det finns väldigt lite information om exakt allt som gjordes under 11 månader i Sitges.

Utredningen gjordes dessutom med olagliga metoder som utplacerande av kameror och avlyssningsutrustning i deras hem utan godkännande av åklagare och andra myndigheter. Det fanns också helt klart inslag av brottsprovokation vilket är olagligt i Sverige. Det mesta bisarra av dessa var när kopiatorförsäljaren Mattias Johansson lockades iväg till ett hotellrum där en polis utklädd till en ortodox judisk diamanthandlare fick se på en stor mängd diamanter av enklare kvalitet. Poliserna i rummet, som låtsades vara gangsters, ville ha kontakter med någon som kunde sälja diamanterna och hoppades att Johansson skulle kunna hjälpa dem med det. Mattias Johansson valde att lämna rummet. Den svenska polisen infiltrationsarbete i Spanien resulterade i noll och ingenting.

På samma misslyckades infiltrationen som riktades mot Mauritz Andersson särbo i Sverige. Att hon blev utsatt för spaningen och övervakning finner jag inte underligt, men det gick onekligen lite för långt. De två poliser som skötte uppdraget uppfattades av Anderssons särbo som hennes riktiga vänner. De fick också hyra Andersson båt Gloria som låg i Lilla Bommens småbåtshamn. De hade tillgång till båten i två år. Senare skulle polisen och åklagaren påstå att det under hela en tiden fanns kokain ombord på båten. Nio kilo kokain som senare hittades ombord på Gloria och var det som gjorde att den franska polisen till slut gick med på att utlämna Mauritz Andersson till Sverige. Han friaades dock för de ni kilona kokain på båten i Göteborg:

En av de märkliga aspekterna av utredningen – och en av anledningarna till att Falk kunde gripas – innehöll ett osannolikt beslag av 1,4 ton kokain. Det gjordes av fransk sjöpolis i Karibien. Svensk polis var säkra på att Falk var inblandad – och på båten fanns svenske ensamseglaren Mauritz Andersson som antogs vara en av Falks kurirer.

Fransk polis ville först inte samarbeta och menade att det inte var en svensk angelägenhet. Det gjorde det svårt för utredningen att bevisa Falks inblandning men helt plötsligt hittades nio kilo kokain på en annan båt registrerad av samma Andersson. Den här gången i Göteborg. Men vid undersökningen togs inga bilder förutom via en mobilkamera som ”råkade gå sönder” samt att det inte finns några anteckningar om att polisen i Göteborg tagit emot knarket.

Innan rättegången lämnades Andersson ut till Sverige, men som friades på just den punkten.

Efter misslyckandet med hela Operation Play och många andra insatser som utfördes av SSI såsom Liljegren-affären och Operation Gödselstack upplöstes Sektionen för särskilda insatser.

Åtal väcktes i mars 2012 och den misstänkte Jonas Falk dömdes av Stockholms Tingsrätt i mars 2013 till 18 års fängelse. Jonas Falk friades på alla punkter av Svea Hovrätt i juni 2014. Utvärderingar som efteråt har gjorts inom polisen visar på ett bristande förtroende i samarbetet mellan åklagare och poliser i ärendet. Efter att Jonas Falk släppts fri av hovrätten innan dom fallit greps han igen. Nu på grund av att polisen i Spanien begärt honom utlämnad för penningtvättsbrott och skattebrott. Efter en kort tid som häktad i Spenien släpptes han fri men har han reseförbud och är fortfarande misstänkt. Han har dock ännu inte åtalats för nåt brott i Spanien. Detta trots att det gått 4 år sen han utlämnades till Spanien.

Kritiken mot polisens arbete inom ramen för förundersökningen av Operation Playa har lett till minst 10 stycken olika förundersökningar för att utreda om polisen har begått några brottsliga handlingar under operationen. Samtliga förundersökningar har letts av särskilda åklagare och alla har lagts ned utan åtgärd. De som genomförde utredningar var polisens internutredningsenhet, särskilda utredningar som den numera heter.

Efter SVT:s program har polisen öppnat ytterligare en ny utredning. Den har dock små möjligheter att lyckas då en stor del av polisens utredningsmaterial som poliser loggböcker och liknande ”försvunnit”, raderats eller slängts. Internutredare hos polisen menar också att det är notoriskt svårt att utreda poliser som är utbildade på att ljuga såsom de poliser som arbetat i SSI.

Läs också:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!