Norska Al-Awda bordad, svenska Freedom seglar vidare mot Gaza

Norska Ship to Gazas fiskefartyg Al-Awda har bordats av israelisk militär när fartyget fortfarande befann sig på internationellt vatten c:a 49 sjömil från Gaza, Al-Awda var lastad med medicinskt biståndsmateriel. Ombord på bägge på Al-Awda fanns 22 aktivister, journalister och besättningspersoner från många olika länder. Två av de aktivister som gripits av israeliska myndigheter är svenskar.

Svenska Ship to Gazas segeljakt Freedom befinner sig cirka 350 nautiska mil från målet och beräknas anlända till det område där man kan befara en israelisk konfrontation idag eller imorgon. Om båten inte stoppas av israelisk militär beräknas den anlända till Gaza imorgon.

Ship to Gaza

  • Ship to Gaza är en partipolitiskt och religiöst oberoende ideell förening som vill verka för en ökad respekt för de mänskliga rättigheterna och den allmänna folkrätten.
  • Ship to Gaza är ett initiativ för praktisk solidaritet med Gazas befolkning.
  • Ship to Gazas aktuella projekt är att skicka en armada med segelbåtar genom Europa under 2018 för att bryta blockaden. Armada for Gaza – Armed with peace and solidarity.
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på “Norska Al-Awda bordad, svenska Freedom seglar vidare mot Gaza”

  1. Självklart måste vi ha stor respekt för det praktiska solidaritetsarbete, som bedrivs inom ramen för Ship-to-Gaza, men samtidigt måste man fråga sig om formen längre fungerar. De första åren gavs stort utrymme i media och debatt, idag blir det inte alls samma fokus. Då huvudsyftet är att väcka opinion (för självklart kommer båtarna aldrig få lägga till i Gaza och leverera materiell solidaritet) kan man fråga sig om solidaritetsarbetet inte borda hitta nya former, former som åter hjälper frågan upp i debattens och medias fokus. Stelnande former har tyvärr, över åren, bringat både progressivitet och solidaritet på fall.

    Sedan skall vi inte ta ifrån aktionen att den för folket i Gaza ändå visar att de inte är ensamma.

Kommentarer är stängda.