Bilbränderna, de som låg bakom och konspirationer

Den ungdomar som identifierats som deltagare i anläggandet av bränder i Frölunda är lokala ungdomar från Frölunda och Tynnered som brukar hänga kring fritidsgården 1200 kvadrat (Ungdomens hus) vid Frölunda Torg och på själva torget.

Flera av dessa ungdomar har den senaste tiden varit i konflikt med polisen på olika sätt. Kanske för att protestera mot polisen, visa sig tuffa och synas lite inför skolstarten tycks de ha organiserat förstörandet av sina grannars och andra närboendes bilar. Agerandet är naturligtvis helt oacceptabelt, löjligt och orimligt.

Det mesta tyder på att de ansvariga för bränderna i Frölunda haft kontakter med ungdomar i andra förorter och I Trollhättan och Lysekil. Två personer har anhållits sim misstänkta för inblandning i bränderna i Frölunda, en 16-åring och en 21-åring, båda två lokala förmågor. Ytterligare några personer är identifierade. I Trollhättan där våldsamt upplopp också utbröt har tre personer under 15 år identifierats.

Enligt trovärdiga källor handlar det om sedvanliga ungdomsoroligheter innan skolstart. Det är inte första gången nåt sådant skett och det är sannolikt inte sista gängen heller. Den här typen av problem har förekommit sen 1950-talet i Sverige men just i år tycks det ha blivit lite värre och mer välorganiserat än normalt.

I nuläget finns det inget som tyder på att tungt kriminella eller några gängmedlemmar varit inblandade, inte heller finns det något som tyder på högerextremistiska provokatörer. Det finns inget stöd för den typen av konspiratoriska teorier i nuläget.

För att händelserna som skedde igår kväll inte ska upprepas i kväll vill polisen i Göteborg att så många vuxna som möjligt ska befinna sig ute på torg och gator under aftonen idag.

Advertisements