Vad hade hänt om en imam visat upp sig med vapen?

Den moderate politikern Hanif Bali visade upp sig på social media med två bilder där han poserar med flera vapen. Den ena bilden var ett montage med ihop med en text om att han låg i krig med Dagens Nyheter. Den andra bilden var en verklig bild där han poserade med ett automatvapen. Ingenting hände mer än att han fick kritik från en del politiska motståndare och TU (Tidningsutgivarna, Svenska Tidningsutgivarföreningen). Hans egen partiledare Ulf Kristersson vägrade i ett uttalande i en intervju att kritisera Hanif Bali. För Kristersson var agerandet uppenbarligen okej.

Naturligtvis har ingen polisutredning heller startat trots att det skulle kunna röra sig om både vapenbrott (sannolikt inte då bilden är hämtad från ett besök hos en sportskytteklubb) och olaga hot.

Låt oss tänka oss att en känd imam i Sverige hade gjort samma sak. Med all sannolikhet hade varenda partiledare gått ut med fördömande. Tidningarnas ledarsidor hade varit fyllda med kritik och avståndstaganden. Imamen själv hade sannolikt gripits av Säpo och utretts för terroristbrott vid sidan av utredningar om olaga hot och vapenbrott. På samma sätt hade troligen polisen agerat om någon känd utomparlamentarisk vänsteraktivist visat upp sig med vapen.

Det hela visar på det ofantliga hyckleri som finns kring våld i Sverige. Högerextremister som Hanif Bali kan utan problem göra sådant som skulle betraktas som mycket allvarligt och eventuellt terroristbrott om handlingen utfördes av en muslim eller en vänsteraktivist.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!