Gängland Stockholm – Östberga

Östberganätverket är ett kriminellt nätverk med bas i den ganska okända förorten Östberga i södra Stockholm. En anledning till områdets relativa okändhet är att det inte ligger i anslutning till någon tunnelbanelinje. Förutom förekomsten av ett kriminellt nätverk är Östberga bara känt för att det är det största området som byggts med moduler, färdigbyggda enheter som sen kombinerades till olika lägenhetstorlekar och strukturer.

Enligt uppgifter i Expressen menar polisen att nätverket har sin huvudsakliga inkomst från narkotikahandel, bedrägerier och utpressningar. De påstås också ha stor kontroll över vilka som kommer in i stadsdelen, och bilar har beskjutits när de kört mot Östberga torg.  Personer som ingår i nätverket har varit misstänkta för skjutningarna, men ingen har åtalats.

De flesta individerna i det kriminella nätverket som kallas Österberganätverket bor i området kring Östbergahöjden men det finns också kopplingar till Hagsätra. Nätverket ligger sen ett antal år tillbaka i konflikt med det så kallade Bredängsnätverket. Orsaken ska vara en anklagelse om ett parti stulet kokain.

En central roll i Östberganätverket har flera medlemmar i familjen Karwan och den starke ledaren anses Sangar Karwan vara. Nära honom finns ett antal individer som tagit sig upp i hierarkin och som nu har ledande roller. Bland dessa finns bland annat Herman Jalizada. Jalizada är nära vän med en stor del av de ledande personerna i nätverket. En annan central person i Östberganätverket är enligt uppgift Franco Malki som är nära vän med flera från familjen Karwan.

I juni 2013 blev en person skjuten i Bredäng. Personen sköts i benet och bakgrunden ska ha varit att han anklagades för att ha stulit ett parti kokain. Hans ska ha tillhört det kriminella nätverket i Östberga. Joaquin Morales Basilio från Bredängsnätverket dömdes senare för denna skjutning.

I september 2013 sköts Muhammad Karwan till döds i Örby. Muhammad Karwan var bror till Sangar Karwan. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta i ärendet men ingen har åtalats för mordet.

Dagen efter det mordet sköts en person till döds i Östberga. Detta mord misstänktes vara en hämnd för mordet på Mohammad Karwan. Sebastian Berisa, en central person inom Östberganätverket, dömdes för medhjälp till detta mord.

I oktober 2013 skedde ett mordförsök i Bredäng. Det sköts ett flertal skott mot den bil som Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu färdades i. Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu hade vid denna tid ledande roller i Bredängsnätverket. Ranjdar Karwan greps och dömdes senare för detta mordförsök till 7 års fängelse. Ranjdar Karwan är bror till Mohammad Karwan och Sangar Karwan.

Efter dessa händelser lugnade konflikten ner sig under drygt ett år. I augusti 2015 skedde dock en ny skjutning i Bredäng. Mustafa Badri besköts i sin trappuppgång. Han undkom detta mordförsök. Mustafa Badri var vid den tiden en central person i Bredängsnätverket.

I mars 2016 mördades Akis Tiritidis i Bredäng. Han sköts ner med automatvapen när han var på väg hem till sin bostad. Akis Tiritidis var pojkvän till Martina Morales (Joaquin Morales syster) och mycket nära vän med bland annat Joaquin Morales och Evy Nkiwa.

Den 2 juli 2016 sköts Herman Jalizada och hans flickvän när de färdades i sin bil. Detta skedde i Östberga och Enskede. Gärningsmännen sköt med flera automatvapen och Herman Jalizada träffades av flera skott och skadades mycket svårt.

Ali Banzola och Evy Nkiwa åtalades för att den 2 juli 2016 tillsammans och i samförstånd med en eller två okända gärningsmännen försökt döda Herman Jalizada och hans flickvän genom att skjuta på/mot dem med ett stort antal skott med automatvapen och pistol. Skotten avlossades mot den bil de färdades i, en vit Mercedes, på bland annat Östbergavägen och Sockenvägen. Gärningsmännen färdades i en annan bil, en grå Audi A3. Skotten avlossades dels under färd när gärningsmännen satt i Audin, dels när gärningsmännen stigit ur bilen. Ali Benzola dömdes medan Evy Nkiwa frikändes för mordet, bl.a. då han enligt tingsrätten inte kunde bevisas ha någon anknytning till Bredängsnätverket eller mordförsöket.

I mitten av augusti 2017 sköts ytterligare en bror, Rebaz Karwan, i familjen Karwan ihjäl i Östberga. Mordet kan ha varit en del av konflikten med Bredängsnätverket, men kan också ha handlat om en intern motsättning i Östberganätverket. Det uppges på vissa håll att detta mord lett till en försvagning av nätverket.

I november 2017 sköts Joaquin Morales Basilio till döds med ett automatvapen efter en kort biljakt på Bällstavägen i Bromma. I juni  2018 dömdes två av sju åtalade för inblandning i mordet. Flertalet av de åtalade var från norra Stockholm och tillhörde inte Östberganätverket utan möjligen en med dem allierad kriminell konstellation.

Tingsrätten dömdes en 24-årig man, Andreas Leiva Parra, för mordet. Tingsrätten dömde mannen även för brottet framkallande av fara för annan och för försök till grov stöld. Han dömdes till 18 års fängelse. Han tillhör inte Östberganätverket utan ansågs vara inhyrd för att utföra mordet. En 23-årig man, Rasmus Gulass, som anses tillhöra Östberganätverket dömdes för medhjälp till mordet. Han ansåg ha medverkat till mordet genom att han spanade på offret och hjälpte till med att skaffa fram en bil som användes i anslutning till mordet. Han dömdes till 10 års fängelse.

En av de frikända var Sangar Karwan. Han var åtalad för att ha anstiftat mordet. Även fyra andra personer som var åtalade för medverkan till mordet frikändes.

Tingsrätten dömde dock en av männen om frikändes från medverkan i mordet för försök till grov stöld från en värdetransportbil i Enköping i oktober 2017 och en man för medhjälp till det försöket. De fick 10 respektive 6 månaders fängelse.

Fallet överklagades till hovrätten och nu har samtliga åtalade, även de två som dömdes i tingsrätten, friats:

En mycket omfattande polisutredning inleddes efter Brommamordet varpå stora delar av härvan nystades upp genom att spåra gängmedlemmarnas mobiltelefoner och de bilar de hade tillgång till.

Informationen som kom fram i utredningen överensstämde med uppgifter om förberedelser till mordet och om de bilar som användes vid dådet.

Trots det beslutade tingsrätten i slutet av juni att frikänna medlemmarna i Östberganätverket för anstiftan och förberedelser till mord – frånsett en medlem som fastnat på övervakningskameror tillsammans med bilar som använts vid mordet.

I domslutet fälldes också den man som åtalats för att vara den inhyrde mördaren som avlossade de dödande skotten.

Hovrätten frikänner nu samtliga och hävdar att DNA-bevisningen mot den tidigare dömde mördaren bara slår fast att han befunnits i närheten av mordvapnet, men inte att han hållit i det.

Liksom tingsrätten anser hovrätten vidare att det inte går att bevisa att mobiltelefonernas ägare befanns sig där deras mobiltelefoner var, samt att övervakningsbilderna var oskarpa och inte kunde identifiera den misstänkte otvetydigt.

Advertisements