Skjutning i Haninge – en gängledare död

Strax innan halv sju på torsdagskvällen sköts en man i 25-årsåldern till döds på Örnens väg nära centrum i Handen, Haninge. Skjutningen inträffade inte långt från Rudans friluftsområde och nära pendeltågsstationen i Handen. Han träffade av flera skott, i överkroppen och huvudet. Enligt vittnesuppgifter sprang gärningsmannen från platsen efter skjutningen. Pendeltågstrafiken var avstängd en stund efter mordet för att polisen skulle söka efter spår och bevis på spårområdet.

Enligt uppgifter i Expressen handlar det om en ung man med koppling till det så kallade Östberganätverket som sen en tid tillbaka splittrats i två grupperingar med en våldsam intern konflikt som resultat. Enligt Aftonbladet handlar det om en högt uppsatt gängledare. Andra uppgifter gör gällande att den döde är Rasmus Gulass vilket stämmer med uppgifterna i Expressen och Aftonbladet. Han var 27 år gammal och bosatt i Älvsjö.

Nya Östberga

Rasmus Gulass ansågs vara en ledande  person i den gruppering som kallas Gamla Östberga tillsammans med den ende överlevande av bröderna Karwan. Motståndarna i Nya Östberga leds av Herman Jalizada. De samarbetar numera med Bredängsnätverket mot Gamla Östberga.

2013 frikändes Gulass för medhjälp till ett annat gängmord. En annan man dömdes då för att ha utfört skjutningen. Även han kopplad till Östberganätverket.

I augusti 2017 var han på plats när Rebaz Karwan blev skjuten till döds i ett garage på Östbergahöjden. Gärningsmannen försökte sen även skjuta Gulass men misslyckades då vapnet klickade. Vilka som anstiftade den skjutningen och vem som sköt är okänt. Han åtalades senare för att ha varit en av dem som deltog i det så kallade Mariehällsmordet på en ledare i Bredängsnätverket. Han dömdes i tingsrätten men friades i hovrätten.

Det troliga är väl att mordet har en koppling till den interna konflikten i Östberganätverket men det kan även röra sig om nåt annat. Enligt Expressen häktades nämligen en ledarfigur i ett rivaliserande nätverk nyligen för mordplaner under 2021. Mordplanerna var enligt åklagaren riktade både mot den nu skjutne 27-åringen och mot den ledare för Östberganätverket, Sangar Karwan, som sköts ihjäl på ett hotell.

Läs mer:

 

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!