Gängledaren som mördades

En välkänd gängledare i det så kallade Östberganätverket sköts ner med flera skott i en hotellobby på Kungsholmen i Stockholm. Mordet skedde den 22 december 2021. Mordet skedde på Hotel Fridhemsplan som ligger på St Eriksgatan 20.

En man iklädd munskydd reste sig från sin sittplats i receptionen på hotellet på Kungsholmen, centrala Stockholm, när gängledaren Sangar Karwan kom ur hissen. Mannens sköt flera skott mot gängledaren. Därefter försvann misstänkte skytten, enligt uppgifter i Aftonbladet, på en elsparkcykel.

Sangar Karwan är den tredje brodern i samma familj som skjutits ihjäl. Bara en bror är kvar i livet.

En vecka efter att Sangar Karwan sköts genomfördes också ett mordförsök på hans far. Han blev påkörd av en bil i centrala Östberga under natten till tisdag. Två män i 25-årsåldern greps snart efter mordförsöket som misstänkta.

Östberganätverket har haft en långvarig konflikt med ett annat kriminellt nätverk, Bredängsnätverket. Konflikten startade med oenighet kring ett parti kokain.

Konflikten med Bredängsnätverket

I juni 2013 blev en person skjuten i Bredäng. Personen sköts i benet och bakgrunden ska ha varit att han anklagades för att ha stulit ett parti kokain. Joaquin Morales från Bredängsnätverket dömdes senare för denna skjutning. I september 2013 sköts Muhammad Karwan till döds i Örby. Muhammad Karwan var bror till Sangar Karwan. Personer från nätverket i Bredäng har varit misstänkta i ärendet men ingen har åtalats för mordet.

Dagen efter det mordet sköts en person till döds i Östberga. Detta mord misstänktes vara en hämnd för mordet på Mohammad Karwan. Sebastian Berisa, en central person inom Östberganätverket, dömdes för medhjälp till detta mord. Han tycks alltså ha samarbetat med fienderna i Bredängsnätverket.

I oktober 2013 skedde ett mordförsök i Bredäng. Det sköts ett flertal skott mot den bil som Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu färdades i. Serhat Yener och Ismail Göcmenoglu hade vid denna tid ledande roller i Bredängsnätverket. Ranjdar Karwan greps och dömdes senare för detta mordförsök till 7 års fängelse. Ranjdar Karwan är bror till Mohammad Karwan och Sangar Karwan.

Nya mord

Efter dessa händelser lugnade konflikten ner sig under drygt ett år. I augusti 2015 skedde dock en ny skjutning i Bredäng. Mustafa Badri besköts i sin trappuppgång. Han undkom detta mordförsök. Mustafa Badri var vid den tiden en central person i Bredängsnätverket.

I mars 2016 mördades Akis Tiritidis i Bredäng. Han sköts ner med automatvapen när han var på väg hem till sin bostad. Akis Tiritidis var pojkvän till Martina Morales (Joaquin Morales syster). Akis Tiritidis var mycket nära vän med bland annat Joaquin Morales och Evy Nkiwa.

Den 2 juli 2016 sköts Herman Jalizada och hans flickvän när de färdades i sin bil. Detta skedde i Östberga och Enskede. Gärningsmännen sköt med flera automatvapen och Herman Jalizada träffades av flera skott och skadades mycket svårt. Han överlevde dock.

Ali Banzola och Evy Nkiwa åtalades för att den 2 juli 2016 tillsammans och i samförstånd med en eller två okända gärningsmännen försökt döda Herman Jalizada och hans flickvän genom att skjuta på/mot dem med ett stort antal skott med automatvapen och pistol. Ali Benzola dömdes medan Evy Nkiwa frikändes för mordet, bl.a. då han enligt tingsrätten inte kunde bevisas ha någon anknytning till Bredängsnätverket eller mordförsöket.

I mitten av augusti 2017 sköts ytterligare en bror, Rebaz Karwan, i familjen Karwan ihjäl i Östberga. Vid samma tillfälle besköts även Rasmus Gulass och Nidal Osta. En av dem skottskadades. Mordet kan ha varit en del av konflikten med Bredängsnätverket, men kan också ha handlat om en intern motsättning i Östberganätverket. Det uppges på vissa håll att detta mord lett till en försvagning av nätverket. 2019 åtalades flera personer men bara Roger Jakobsson fälldes i tingsrätten. I hovrätten friades han.

Mordet i Mariehäll

I november 2017 sköts en av Bredängsnätverkets ledare, Joaquin Morales Basilio, till döds med ett automatvapen efter en kort biljakt på Bällstavägen i Mariehäll, Bromma. Han var en av de två av sju åtalade för inblandning i mordet som dömdes tingsrätten i juni  2018.

Andreas Leiva Parra dömdes för mordet i Bromma, framkallande av fara för annan och för försök till grov stöld. Han dömdes till 18 års fängelse. Han tillhör inte Östberganätverket utan ansågs vara inhyrd för att utföra mordet. En 23-årig man, Rasmus Gulass, som anses tillhöra Östberganätverket dömdes för medhjälp till mordet. En av de frikända var Sangar Karwan. Han var åtalad för att ha anstiftat mordet. Även Agrin Wahab, ledare i Märstanätverket, , åtalades för mordet på Bredängsnätverkets ledare men frikändes.

Intern konflikt

Konflikten med Bredängsnätverket tycks därefter ha lugnat ner sig. Men 2019 uppstod istället en intern konflikt i Östberganätverket. Konflikten tycks ha uppstått kring kontrollen av en värdefull så kallad knarklur. Dvs en telefon som innehåller ett kundregister på framförallt köpare av kokain i Stockholms innnerstad.

Ursprungligen ska knarkluren ha innehafts av Rasmus Gulass. Han sitter för närvarande i fängelse och mobiltelefonen ska ha övertagits av Herman Jalizada. När Ranjdar Karwan, kom ut från sitt fängelsestraff år 2019 ville han ha del av inkomsterna från de affärer som gjorts med kokainmobilen under hans tid i fängelset. Han ville också ha en garanterad del av framtida kokainförsäljning. Men han nekades det.

Han dömdes dock återigen i februari 2021 till fängelse i 2 år och 8 månader för grovt narkotikabrott. Ett straff som han just ni sitter av och är därmed i praktiken ute ur verksamheten. I samma rättegång dömdes Fr*drik L#dholm till fängelse i 2 år och 6 månader och Joshu@ B*nson till ungdomsvård.

Gulass greps och häktades som misstänkt för andra brott. Jalizada (som kallas Escobar) ska då ha fortsatt med kokainaffärerna utan att ledarna i Östberganätverket hade kännedom om affärerna. När det uppdagades förvärrades den interna konflikten. Gulass och Jalizada vara ledande företrädare för en yngre gruppering som av Expressen kallas Nya Östberga. De hade troligen ingen önskan att del inkomsterna med Karwan. Även Herman Jalizadas bror Hemen Jalizada var misstänkt för inblandning i narkotikahandeln.

Mord

Sommaren 2020 lurades Hemen Jalizada in i en mordfälla i Liseberg i Stockholm. En 17-åring, Nichol@s Migl#s åtalades som misstänkt för medhjälp för mord. Enligt åtalet hade han lurat den skjutne in i fällan. Han sköts dock själv till döds innan rättegångenDet mordet skedde i Ölsta i Märsta i mars 2021.

Övriga misstänkta i samband med mordet i Liseberg var Ad@m Al@bd@li, Om@r D@nish, Y@ffet Yoh@nnes H@gos, Randjar Karwan, Al*x Ki*l@, D@niel Bertil 0lss0n, Simon Yon@t@n S0lomo0 och Ab*n*zer Assef@ W0rku. Även Al*x Ki*l@ har mördats, i Skärholmen den 15 november 2020.

Slutligen mördades också Sanwar Karwan. Den 22 december 2021. Troligtvis mördades han som en del av den interna konflikten. Den tycks dessutom ha lett till att den nya yngre fraktionen i Östberganätverket, ledda av bland annat Jalizada, lierat sig med de gamla fienderna i Bredängsnätverket.

Sammantaget här konflikterna kring Östberganätverket till de våldsammare gängkonflikterna i Sverige.

Läs också:
Läs mer:
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!