Östbergaledare dömd för att ha planerat två mord

I augusti 2021 sköts en 34-årig man, känd som ledare i det så kallade Östberganätverket, till döds i en hotellobby på Fridhemsplan i Stockholm. Han var den tredje brodern i samma familj som mördats under en gängkonflikt med Bredängsnätverket som pågått i närmare ett decennium och i en följande intern konflikt. I augusti i år mördades ytterligare en man som tillhört Östberganätverkets kärna. Han sköts till döds nära Haninge centrum.

2019 uppstod det en intern konflikt i Östberganätverket efter att nätverket splittrats i två delar. Den började med en dispyt om en så kallad knarklur med kontaktuppgifter till kokainkunder. På ena sidan av konflikten hamnade bröderna Karwan och på andra sidan bland annat Herman Jalizada. Mannen som mördades på hotellet var Sangar Karwan och personen som dödades i Haninge var Rasmus Gulass.

Nu har Jalizada dömts i Stockholm för att ha planerat de två morden. Till nio års fängelse. Bevisningen var till stor del avlyssnade chattar från

Även Herman Jalizada själv har utsatts för mordförsök vilket skedde 2016. 2017 frikändes han från medhjälp till mordet på Bredängsnätverkets ledare. Även Rasmus Gulass och Sangar Karwan frikändes för det mordet.

Sommaren 2020 lurades hans bror Hemen Jalizada in i en mordfälla i Liseberg i Stockholm och sköts till döds. En 17-åring, Nichol@s Migl#s åtalades som misstänkt för medhjälp för mord. Han sköts dock själv till döds innan rättegångenDet mordet skedde i Ölsta i Märsta i mars 2021. Enligt åtalet hade han lurat den skjutne in i fällan.

Läs mer: