Håkan Boströms okunnighet är förbluffande

Håkan Boström visar i en GP-ledare återigen upp sin nästan ofattbara okunnighet. För en vanlig människa är det inte konstigt om kunskap om Jugoslavien eller en mer noggrann kunskap om brottsligheten och gängkriminaliteten i Göteborg saknas. Men för en ledarskribent i en av Sverige största tidningar är det uppseendeväckande.

Jugoslavien var visserligen ett ”kommunistland” som Boströms skriver, men det var inte ett land med varubrist på det sätt som DDR eller Tjeckoslovakien var. Det mesta fanns i Jugoslavien även om skillnaderna i landet mellan Slovenien i norr och södra Serbien var mycket stora. Boström vet helt enkelt inte vad han pratar om när han nämner Jugoslavien i sin ledare. Det var ingen egentlig skillnad mellan södra Italien, Grekland och Jugoslavien när det gällde varutillgång och standard. Det var till och med så att norra Jugoslavien var bättre än södra Italien och Greklands landsbygd.

När det gäller gängen i Göteborgs förorter så är han helt ute och cyklar. Med ett par undantag (Naserligan och Ali Khan) kan de inte anses vara i närheten av att likna maffiaorganisationer. Samtidigt skiljer sig ändå inte familjen Ali Khan speciellt mycket från 1970-talet motsvarighet, familjen Magnusson. Vilket Boström förstås inte har en aning, för han vet väldigt lite om Göteborg och extremt lite om brottsligheten i Göteborg. Detta lilla exempel åskådliggör också väldigt tydligt att det inte har med invandring att göra utan att det handlar om fattigdom och segregation. Klass.

När det gäller resten av gatugängen i Göteborg så har en typen av gäng funnits sen i alla fall 1970-talet, sannolikt mycket längre. Konflikterna var likadana och lika omfattande med den skillnaden att vi då inte hade skjutvapen. Att döda någon var då mycket svårare för det krävde närhet, kroppskontakt. Det är både fysiskt och psykiskt svårare att döda någon med kniv eller genom misshandel.

En ledarskribent borde ha bättre kunskaper om det denna skriver om. Håkan Boström vet så lite om brottsligheten i Göteborg att han inte borde skriva om frågan överhuvudtaget. Och vill han skriva om frågan så borde han läsa på, lära sig nåt om frågan.

Till slut så kan vi konstatera att Boström också sprider fördomar och lögner genom att plädera för hårdare straff. Det finns hur många belägg och vetenskapliga rapporter som helst som visar att det inte har någon som helst effekt mot brottslighet. Det vet Boström så han ljuger medvetet på denna punkt.

Läs också:

Lite fakta:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!