Prime Living, byggkonflikter och mord

Prime Living är ett företag sysslat med att bygga billiga bostäder till studenter men enligt en undersökning som tidningen Byggnadsarbetaren gjort så står bolaget, som fått 81 miljoner i statliga bidrag, också för farliga lägenheter, blåsta underentreprenörer, usel arbetsmiljö, hot och kriminella inslag.

I Spånga fick folk flytta in redan innan bostäderna var klar. Det innebar att bo i ofärdiga lägenheter på en byggarbetsplats. Det var smutsigt, dammigt och skräpigt och vattnet var missfärgat. Dessutom var byggfusket omfattande:

Hyresgäster berättar om sprickor i väggarna, ytterdörrar med sådant glapp att man kan stoppa in fingrarna i springan, brunt vatten och ständiga elavbrott. Månadshyran på över 7 000 kronor har känts orimlig.

[…]

Ossian visar oss ut på balkongen och tar tag i räcket. Det sviktar betänkligt för minsta tryck och är inte fastsatt i väggen.

[…]

De vita plattorna på balkongen ovanför har redan fått en mörk ton i kanterna, vilket har sin förklaring. De är enligt våra uppgifter inte gjorda för att klara väder och vind, något Prime Living verkar känna till. I ett byggmötesprotokoll som Byggnadsarbetaren har tagit del av står det: ”FC-skivor balkonger ej för utomhusbruk”.

Rolf Källkvist, inspektör på Elsäkerhetsverket, upptäckte flera risker vid ett tillsynsbesök på studentboendet i Spånga. En fördelningsdosa för huvudledningar till lägenheter låg på en lastpall, enbart skyddad av plastfolie. Om byggskåpet i elrummet har han skrivit så här i sin promemoria: ”Oöverskådlig anläggning praktiskt taget omöjlig att överblicka med kablar i högar liggande över hela golvet.”

På Beryllgatan i Göteborg blev huset mögligt vilket medförde att det i praktiken var obeboeligt. i Lund, på Ola Römers väg var det sprickor i väggarna och dålig ventilation. När miljöförvaltningen gjorde en inspektion upptäckte de allvarliga brister såsom fuktskador i ytterväggar, vilket har gjort att färg har släppt. Dessutom konstaterades allvarliga arbetsmiljöproblem på Prime Livings bägge byggen i Göteborg (Beryllgatan och Herkulesgatan).

Men missnöjda hyresgäster är bara en del av problemet. Natten till den 16 mars 2017 tände någon eld på fem bilar som stod parkerade intill företagets bygge på Panelgatan utanför Malmö samt gaveln på själva huset där plastisoleringen börjat brinna. Bilarna tillhörde arbetare på bygget. När polisen kom dit såg man att någon hade tänt eld även på gaveln på byggarbetsplatsen, där plastisoleringen börjat brinna. Prime Living förnekade i samtal med polisen att de hade någon from av problem leverantörer eller kunder.

Prime Living har också hamnat i konflikter med en lång rad underleverantörer genom att de vägrat betala. Ett specialistföretag vars tre medarbetare jobbat för Prime Living på ett studentbygge under flera veckor, krävde ersättning för 430 000 kronor. Men Prime vägrade att betala. Enligt en företrädare för specialistföretaget försökte de också Prime Living också lura dem på handlingar och kontrakt.

Ett företag som gjorde arbeten i form av uppvärmningslösningar för nära 700 000 kronor åt Prime Living. De fick inte betalt och när det hela hamnade i rätten blev det förlikning så att Prime Living betalade hälften.

En huvudentreprenör, Modular ML Bygg AB, som tecknade avtal med Prime Living om att bygga studentboende i Göteborg fick problem redan i början av bygget. Enligt en stämning informerade entreprenören tidigt Prime Living om att kostnaderna skulle öka, bland annat på grund av fraktskador på byggmodulerna från Kina och en kostsam sanering av marken. Men Prime Living betalade inte fakturor på sammanlagt 7,5 miljoner kronor. Entreprenören kunde därför inte betala sina underentreprenörer och gick till slut i konkurs.

Samma historia som i Göteborg upprepade sig när Mälarvikens Tak & Bygg AB (MVTB) sommaren 2017 åtog sig att bygga ett studentboende i Spånga. Modulbostäderna blev försenade och projekteringen från Prime Livings sida hade enligt MVTB stora brister. I februari 2018 valde Prime Living att porta MTVB och vägrade betala en faktura på 15 miljoner kronor.

Parterna hoppades den 27 februari kunna hitta en lösning till tvisten, men kvällen innan ställdes träffen in från entreprenören Abbe El Barawany efter att han mottagit hot från misstänkta kriminella om han inte lämnade Prime Living i fred och slutade driva sina ersättningsanspråk gentemot Prime Living. Hoten framfördes enligt vad han säger i polisförhör av Ardian Gashi och Eddie Jobe. Hans hem besköts två gånger, liksom en kontorslokal där han tidigare suttit. Någon placerade också en handgranat i hans föräldrars trädgård. Hoten är polisanmälda. Efter hoten, skotten och bomberna gick Abbe El Barawany under jorden. Dock verkar det inte vara han som är offret i en utpressningshärva där en känd mäklare i Stockholm är misstänkt.

Samma entreprenör har också valt att polisanmäla en misstänkt förfalskning av sin namnteckning. Den finns på ett dokument daterat den 27 februari som uppger att entreprenören lägger ned sina krav på Prime Living. MVTB polisanmälde också en misstänkt förfalskning av sin namnteckning. Den finns på ett dokument daterat den 27 februari som uppger att entreprenören lägger ned sina krav på Prime Living. I april 2018 stämdes Prime Living på 24 miljoner kronor av MVTB. MVTB har senare förklarats i konkurs.

Den 5 juni 2018 sköts El Barawanys kollega Lennart Bergsten till döds utanför sitt hem på Lidingö. Han var projektledare på Mälarvikens Tak och Bygg och en av de ansvariga på studentbygget i Spånga. Direkt efter mordet spärrade polisen av Lidingöbron, där två misstänkta män kunde gripas. Sju personer har åtalats för mord eller medhjälp till mord. En av dem är också för närvarande åtalad för mord på en man i Guldheden, Göteborg, samt för förberedelse för mord i ett annat fall, också det i Göteborg. Ytterligare en av de som åtalats för förberedelse till mord är åtalad för inblandning i mordet.

Mordet på Lennart Bergsten betraktas av polisen som ett beställningsmord. Vem som beställt mordet är oklart. Ingen av de åtalade har någon koppling till Prime Living eller något av de andra bolagen som nämns.

Hotbilden mot folk som arbetade på bygget i Spånga medförde att facket fick stoppa skyddsombuden från att gå dit. Det ansågs för farligt för dem.

Byggnadsarbetaren har vid vidare undersökningar funnit kopplingar mellan grov brottslighet och flera av de huvudentreprenörer Prime Living anlitat för sina byggen. En av dessa huvudentreprenörer har varit Amtena Bygg i Sverige AB. En tidigare styrelsemedlem i detta bolag, Ardian Gashi, är dömd för förberedelse till mord och grovt vapenbrott. Han är kopplad till Naserligan och var på plats vid gängskjutningen på Näset 2001. Idag sitter istället hans son Edmond Gashi i styrelsen för Amtena Bygg med Kristoffer Ankargren som suppleant. De sitter också i styrelsen för Stobi Bygg AB sen november 2017. Mellan juni och november 2017 bestod styrelsen av Lennart Bergsten med Carl Peter Fagerberg som suppleant.

Ardian Gashi verkar ha kopplingar till Eddie Jobe, ansedd som ledare i ett nätverk av kriminella i Göteborg där personer är misstänkta för flera mord och mordförsök, däribland för inblandning i Guldhedsmordet som misstänks ha utförts av delvis samma personer som misstänks för mordet på Lidingö. Gashi och Jobe bor i närheten av varandra i Vasastaden i Göteborg. Också den ovan nämnde kände mäklaren har kopplingar till Eddie Jobe.

Men det räcker inte med detta:

  • En tidigare företrädare för en entreprenör har skulder på över en halv miljon kronor registrerade hos Kronofogdemyndigheten.
  • Vd:n för en av huvudentreprenörerna har tidigare suttit i styrelsen för ett byggbolag som har dömts för att ha betalat ut svarta löner för 1,1 miljoner kronor till arbetare på ett hotellbygge. Utbetalningarna skedde med hjälp av falska fakturor till olika blufföretag.
  • Ägaren till en annan av huvudentreprenörerna är dömd för misshandel.
  • Flera av företagen och företrädarna har stora skatteskulder och andra skuldkrav.

Magnus Eriksson, en 55-årig arbetschef, som bland annat arbetat för Prime Living på studentbygget i Spånga, har också en brokig bakgrund. Han har stått bakom fyra byggföretag, som alla har gått i konkurs. 2007 dömdes han till fängelse och näringsförbud under tre år för grovt bokföringsbrott och brott mot aktiebolagslagen. Han var inblandad i en härva där ett byggföretag mörkat bokföring för miljoner och sedan anlitat en målvakt som företrädare. Han har enligt Byggnadsarbetaren mängder med skulder till privatpersoner, företag och banker. Bland annat har han i tingsrätten dömts till att betala 5 miljoner kronor till Swedbank och 1,5 miljoner till SEB. Dessutom är han skyldig 4 miljoner kronor till kronofogden. Enligt Byggnadsarbetaren ska han också ha tagit emot mutor:

Flera källor berättar nu för Byggnadsarbetaren om att arbetschefen har tagit emot mutor när han jobbat för Prime Living.

Enligt uppgifterna gick det hela till så här: Arbetschefen lovade att ordna jobb till olika underentreprenörer, men på ett villkor. Företaget som anlitades av Prime behövde fakturera betydligt mer än jobbet egentligen var värt. Efter att underentreprenören fått ut sina pengar var det sedan dags att dela vinsten: En del till entreprenören, den andra delen som muta till arbetschefen.

Magnus Eriksson uppges också vara drivande i de företag som fått sina restauranger i Stocken och Ellös på Orust sprängda och uppeldade den 7 respektive 14 november 2018. Formellt finns han dock inte med i företagen som drivs och ägs av hans barn.

Prime Living bytte i slutet av 2018 ut VD:n Magnus Dahlberg mot en ny VD vid namn Hans Sandén. De får inte heller bygga klart ett studentboende i Täby. I styrelsen för företaget sitter idag Bertil Peter Pettersson, Claes Michael Wandt, Nils Jonas Andersson och Anders Tobias Lennér. De verkar alla ha blivit styrelseledamöter år 2018. Sommaren 2018 såg styrelsen helt annorlunda ut och bestod av Jan Stefan Severa, Eric Harald Bengtsson, Sten Hjalmar Håkan Nyberg, Bengt Anders Michael Persson och Jan Ola Wengberg.

Läs mer:

P.S. Carl Rizk som uppges var en av de misstänkta i samband med det så kallade tortyrmordet i Spanien verkar ha varit vän med Abbe El Barawany. Om det finns några kopplingar mellan tortyrmordet i Spanien och mordet på Lidingö är okänt, men det verkar inte sannolikt.

 

Advertisements