Barn och ungdomar drabbas allt mer sällan av brott

Brottsligheten bland barn och ungdomar minskar stadigt i Sverige liksom utsattheten för brott.Ungdomar och barn får det alltså bättre och bättre sett till hur mycket brott de utsätts för. Detta är vad som kan utläsas ur Skolundersökningen om brott (SUB) och andra liknande undersökningar som den så kallade Stockholmsenkäten och CAN:s undersökning om drogvanor.

Samtliga undersökningar har visat på en generell minskning i utsatthet för brott fram till 2015/2016, medan de senare mätningarna från 2016 och framåt visar på en något ökad nivå av utsatthet.

Skolundersökningen om brott visar att andelen elever som uppgivit att de blivit utsatta för misshandel minskat, från cirka 6 procent åren 2001–2008 till cirka 4 procent åren 2011– 2017.

När det gäller utsattheten för stöld finns det också en minskning. Andelen elever som uppger att de blivit utsatta för stöld under åren 1995–2017 har minskat från knappt 32 till 25 procent. Om utsatthet för stöld av mobiltelefon hade inkluderats i siffrorna hade utsattheten 2017 ökat till drygt 26 procent, vilket fortfarande är en minskning jämfört med tidigare år.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!