Stjärnmäklare misstänkt för utpressning

En känd och prisbelönt mäklare i Stockholm har gripits som misstänkt för utpressning. Utpressningen ska ha skett i samarbete med Eddie Jobe. Den sistnämnde är utpekad som ledare i ett kriminellt nätverk i Göteborg som vi kan kalla Jobe-falangen (i GP kallas de A-falangen). De två ska utpressat en man från Järfälla på cirka 1,2 miljoner kronor.

Samtidigt som Jobe utreds för utpressning utreds han också för vapenbrott. Dessutom omnämns han i utredningen om mordet på Guldheden och mordet på Lidingö som har koppling till flera fastighets- och byggbolag. I samband med en konflikt i byggbranschen mellan flera andra bolag och fastighetsföretaget Prime Living ska Jobe tillsammans med en annan man ha hotat en ägare av ett byggbolag. Om även utpressningen som mäklaren är misstänkt för berör det fallet är oklart.

Eddie Jobe dömdes 2015 till tio månaders fängelse för grovt penningtvättsbrott. Han förvarade bland annat 518 400 kronor i en skokartong. 2016 dömdes till åtta månaders fängelse för grovt häleri i ett fall som gällde stulna mobiltelefoner till ett värde av 790 000 kronor.

I juni 2017 var han åtalad för penningtvätt återigen. Han frikändes då det inte kunde bevisas att pengarna som han hanterat kom från brottslig verksamhet. Senare har domstolen beslutat att brottet ska tas upp igen, men det kommer sannolikt inte att ske eftersom det inte tycks bli nån rättegång när det gäller det bedrägeribrott som pengarna misstänks ha kommit ifrån. Bevis för bedrägeri saknas helt enkelt och finns det inget brott så kan det inte finnas någon pengatvätt.

Mäklaren förnekar brott enligt vad hans försvarsdavokat Ekrem Güngör säger.

Advertisements