Algeriet är inte Afrikas största land i politiskt hänseende som DN påstår

I en artikel om protesterna i Algeriet som riktar sig mot Abdulaziz Bouteflika som länge varit president, korruption, bossvälde och svågerpolitik har DN utsett Algeriet till Afrikas största land. Det är ett mycket missvisande påstående.

Till ytan är det visserligen Afrikas största land, men i politiska sammanhang brukar det vara folkmängden som räknas och då är Algeriet med sina ungefär 41 miljoner invånare långt ifrån störst. Ytan är faktiskt totalt betydelselös i sådana sammanhang. Nigeria har ungefär 191 miljoner invånare, Etiopien 105 miljoner, Egypten 98, Kongo-Kinshasa 81, Sydafrika 57, Tanzania 57, Kenya 50, Uganda 43 och Sudan cirka 41 miljoner. Algeriet kvalar alltså bara knappt in bland Afrikas befolkningsmässigt 10 största länder.

Inte heller är Algeriet det största muslimska landet (Indonesien 264 miljoner invånare och Pakistan 197 miljoner) eller det störst landet i Mellanöstern (Egypten har 98 miljoner invånare, Iran 81 miljoner invånare och Turkiet 80) sett till befolkningsmängden. Och befolkningsmängden är det intressanta, inte ytan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!