Ökar antalet sprängdåd och blir gängbrottsligheten allt värre?

Aleksandra Boscanin, en av fler okunniga ledarskribenter på GP när det gäller brottslighet, menar att ett ökande antal sprängdåd tyder på att gängbrottsligheten bara blir värre och värre. Hennes resonemang är bara dumheter.

Antalet sprängdåd har varit fler under första kvartalet i år än första kvartalet förra året. Så visst har antalet sprängdåd ökat jämfört med förra året. Men det betyder inte att antalet sprängdåd faktiskt ökar. Variationer mellan enstaka år kan inte tas som bevis för nånting. En ökning eller minskning är i allmänhet en ren tillfällighet och betyder inte att sprängdåd över tid blivit vanligare. I just detta fall finns ingen jämförbar statistik i Brå:s databas för tidigare år då all redovisning av statistiken lades om 2018 så det är faktiskt omöjligt att säga om antalet sprängningar faktiskt ökar eller inte. Boscanin begriper uppenbarligen inte frågan och begriper inte kriminalstatistik. Hennes ledare är svammel.

Betyder då ett ökande antal sprängningar på att gängbrottsligheten blivit hänsynslösare och värre? Om det nu verkligen finns ett ökande antal sprängningar. Naturligtvis inte. Det kan betyda att de kriminella har svårare att komma över skjutvapen eller så betyder det bara att de utfört brott som krävt sprängämnen istället för skjutvapen. Vill du spränga en bilverkstad i luften så är det svårt att göra det med skjutvapen.

I verkligheten är det så att gängbrottsligheten ser ut att ha minskat under de senaste två åren, i Göteborg de senaste 4-6 åren, i Malmö med start förra året (de två städerna använder mjuka metoder) och i Stockholm med start detta år. I alla fall vad det gäller skjutningar och mord. Detta efter en kraftig ökning i framförallt Stockholm under några år. Även på denna punkt har Boscanin fel. Hon är helt enkelt okunnig och skriver därför dumheter. När en ingen vet kan en alltid hitta på tycks vara hennes motto.

Sett över lång tid, sen 1990-talet, så har gängbrottsligheten i Sverige onekligen ökat samtidigt som brottsligheten i sin helhet minskat Antalet skjutvapenmord har ökat, antalet skjutningar har ökat. Om antalet sprängningar har under samma tid är okänt, men jag håller det inte för otroligt. Däremot är det ytterst tveksamt om gängbrottsligheten blivit grövre, sannolikt helt felaktigt.

Läs mer:

 

 

 

Advertisements