Stor kokain och heroinhärva – 12 häktade

Sedan i höstas har totalt 12 personer gripits i vad som av media och åklagare kallas för en mycket stor knarkhärva som handlar om smuggling av kokain och heroin till Sverige. Enligt kammaråklagare Jonas Lövström på internationella åklagarkammaren ska mängderna narkotika som ligan smugglat in till Sverige vara så stora att tillslagen kan ha en direkt påverkan på gatutillgången. Enligt åklagaren har flera beslag gjorts under utredningens gång.

Media menar att det handlar om hundratals kilo heroin och kokain. Det verkar vara en överdrift. I alla fall kan åtalet inte gälla så mycket då de sammanlagda beslagen av heroin och kokain i Sverige under förra året var 71 respektive 488 kilo. Naturligtvis kan ligan ha smugglat 100-tals kilo, men så mycket kan inte ha beslagtagits och vara knutet till den aktuella smugglingsligan.

En 47-årig man från Nederländerna utpekas i media som ledare för smugglingsligan och greps av nederländsk polis. I fredags kväll landade den gripne misstänkte mannen på Arlanda och under helgen fördes han till Göteborg där han häktades av tingsrätten. Misstankarna mot mannen gäller synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grov penningtvätt. Den misstänkte mannen förnekar brott.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!