Bomb mot restaurang i Malmö

En restaurang vid Lilla Torg i Malmö har utsatts för ett bombattentat under natten till idag. Strax före klockan två sprängdes restaurangen som tycks vara Izakaya Koi, ägt av Etagegruppen AB.

Det är uppenbart att personalen på eller ägarna till restaurangen har hamnat i konflikt med någon eller några personer för detta är det tredje attentatet mot dem under våren. Den 29 april utsattes krogen nämligen för ett brandattentat när en bensinbomb kastade sin i lokalen. Den 18 mars utsattes krogen Etage på Stortorget som har samma ägare för ett sprängattentat. Då uttalade sig VD Mikael Ahlqvist om att skadorna var mindre omfattande än vad de befarat och att inga kända hot mot klubben existerade.

När bensinbomben kastade in i lokalen blev det inga större skador. Ingen person skadades heller trots att restaurangen tycks ha varit öppen vid det aktuella tillfället. Denna gång blev skadorna betydligt större och även omkringliggande restauranger har skadats då fönster trycks in och splittrats av tryckvågen från explosionen.

Polisen har gripits två personer som misstänkta för sprängningen. De är kända av polisen sen tidigare och misstänkta för grov allmänfarlig vårdslöshet. Det finns då egentligen bara tre alternativ till varför restaurangen utsatts för attentat. Ägarna är invecklade i kriminell verksamhet och de har blivit osams med konkurrerande gäng eller med sådana de tidigare varit allierade med. Detta alternativ är troligen det minst troliga. De andra alternativen är att ägarna till restaurangen vägrar betala beskyddarpengar och det tredje är att vakter på krogen portat några kända kriminella.

Vakter på den aktuella restaurangen har tidigare gjort sig kända för rasism och vedervärdig människosyn så en portning av rasistiska skäl förefaller inte orimlig, men det kan naturligtvis också handla om att de personer som portats är stökiga och störiga eller om att de portade gjort knarkaffärer på restaurangen. Om det nu handlar om att några eller någon utestängts från det sprängda nöjesstället. Med tanke på att även andra av Etagegruppens krogar utsatts för attentat är det kanske ändå inte så sannolikt.

Etagegruppen AB ägs av VD:n Mikael Ahlqvist och hans fru Rebecca Skog. Mikael Ahlqvist har tidigare varit vakt på krogen. Förutom Izakaya Koi och Etage äger företaget också fler restaurangföretag såsom Centiliter & Gram AB, Sushihere AB, Plockepinn AB, Fagans Irländsk pub AB och Hipp på Kalendegatan AB.

Advertisements