Kronofogdemyndigheten fungerar som penningtvättsinrättning

Redan 2015 larmade finanspolisen om att Kronofogdemyndigheten kunde användas för penningtvätt. En lucka i lagen gör det möjligt att tvätta pengar via Kronofogden. Nu visar en rapport från polisen att det troligen också sker i stor skala.

Kronofogdemyndigheten har ingen skyldighet att anmäla kontantbetalningar till Finanspolisen. Varje år genomför Kronofogden runt 1 000 fastighetsauktioner där handpenning betalas på plats. Hur många som betalar kontant finns ingen statistik över. i de fallen kan dock Kronofogden numera begära legitimation av den som betalar. De kan inte neka heller folk från att betala sina skulder med kontanter. Dessutom kan myndigheten utnyttjas, exempelvis genom att ett skuldförhållande konstrueras eller att kontanter med brottsligt ursprung används som betalning vid utmätning. Under 2018 gjorde myndigheten över hundra anmälningar om misstänkta transaktioner.

I en artikel i DN menar kronokommissarie Johannes Paulson att kronofogdemyndigheten utnyttjas för penningtvätt då de har en omfattande kontanthantering i myndighetens receptioner. Lagstiftningen gör att de inte kan tacka nej till en betalning och faktiskt inte ens fråga varifrån pengarna kommer.

Det hela är naturligtvis hel skandalöst och myndigheterna har vetat om problemet i många år utan att göra nånting. En vanlig människa blir överöst med frågor om den försöker sätta in 10 000 kronor på sitt bankkonto, men kriminella kan komma med 100 000-tals kronor i kontanter till kronofgdemyndigheten eller till och med miljoner kronor till kronofogdemyndigheten vid husköp på exekutiva auktioner utan att en enda fråga ställs.

Även Skatteverket utnyttjas av kriminella för penningtvätt och brottslighet:

Ett särskilt problematiskt område är utfärdandet av samordningsnummer som tilldelas av Skatteverket på begäran från olika myndigheter och utbildningsinstitut. Till skillnad från tilldelning av ett personnummer behövs ingen personlig närvaro. Ett samordningsnummer kan sedan användas i penningtvättsupplägg för att skaffa bankkonton och bankdosor (ej bank-id), vara styrelseledamot eller huvudman i en bolagsstyrelse och för att upprätta osanna fakturor, anställningsavtal, kontrolluppgifter eller lånehandlingar.

Bolagsverket utnyttjas också. Detta genom att deras register utnyttjas för att registrera företag med målvakter i styrelsen, registrera felaktiga verkliga huvudmän eller byta ut en årsredovisning.

Skatteverket, Bolagsverket, Tullverket och Kronofogden saknar idag uppdrag att arbeta mot penningtvätt och finansiering av terrorism. Penningtvätt och finansiering av terrorism ingår inte i Tullverkets ansvarsområde om det inte kan kopplas till tullbrottslighet. Kronofogden och Bolagsverket har inte några särskilt uttalade skyldigheter att anmäla misstänkt penningtvätt förutom vid kontanthantering Skatteverket har inte tidigare haft möjligheter att fullt ut utreda och bekämpa penningtvätt. Sen 1 juli har de dock sådana befogenheter.

Advertisements