Falska nyheter på svengelska om falska nyheter

Lisa Stevik i GP har skrivit en artikel om en ny sökmotor som ska kunna hantera falska nyheter och felaktig information på ett bra sätt. Artikeln är nästan lite komisk med många anglicismer. Nog för att det kan vara kul att uppfinna nya ord vilket Lisa Stevik uppvisar flera exempel på. Svenskan lämpar sig också väl för just sådant.

Men ”missinformation” är väl ändå att gå lite långt. Det betyder ju snarast missad information på svenska. Det heter exempelvis inte ”missinformerad”. Det rimligaste vore därför att skriva felinformation analogt med felinformerad om hon nödvändigtvis vill ha ett sammansatt ord. Annars funkar ju falsk information eller felaktig information lika bra.

Det är som Steviks artikel bitvis är en halvdålig översättning från engelska. Forskning alternativt undersökning blir ”research”. Trovärdigheten minskar onekligen något med en sådan språkbehandling även om vi alla kanske förstår. I alla fall tror vi det.

Själva idén om en ny sorts sökmotor, Unbiased, som väljer nyheter för dig har Stevik dock inget ansvar för. Det är helt de intervjuade personernas, Sukesh Kumar Tedla och Mahathi Poreddys, ansvar. Det är en dålig idé de fått. I praktiken innebär det ju att de tänker sig att deras sökmotor värderar sökresultaten innan de presenteras som diagram och en slags miniartiklar, så kallade insikter. Jag förstår inte hur det kan vara bättre än Googles variant som i stort utgår från en sajts popularitet ihop med hur unik den är. I själva verket innebär det ju någon form av censur från sökmotorn istället för frihet. Fri från fördomar är ingen människa och därmed inte heller någon sökmotor konstruerad av människor.

Stevik har skrivit en helt okritisk artikel om något som jag faktiskt undrar om hon ens begriper. Även om hon gör det är artikeln märklig. Den skriven på ett sådant sätt att den mycket väl kan beskrivas som falsk information i sig själv.

I Googles system hamnar min blogg högt. Hos Unbiased är det ens frågan om min blogg skulle synas för det skulle ju bero på de politiska åsikterna hos de som skriver programvaran och sökalgoritmerna. Dessutom verkar det ju som det hela bygger på att den som vill synas på Unbiased måste betala för det. Det går ju att göra på Google också och det finns ingen som helst demokrati i det.

Advertisements