Att det skulle finnas 50 kriminella gäng i Stockholm är dumheter

Polisen har det senaste dagarna slängt sig med uppgifter om 50 kriminella nätverka eller gangstergäng i Stockholm. Det är inget annat än dumheter. Flera av de nätverk polisen anser vara kriminella gäng är ren fantasiprodukter, andra är knappat att betrakta som gäng medan en del konstellationer som existerar i verkligheten inte ens finns med på polisens listor.

På sin höjd tror jag det går att hitta maximalt 20 nätverk eller konstellationer av personer i Stockholmsområdet som uppfyller vad som kallas basala krav på ett kriminellt nätverk eller för att vara organiserad brottslighet. Kanske bara 10. Resten är inga gäng, inga nätverk och inga problem. De återkommande skjutningarna berör ytterst få av dessa gäng, under 10 stycken. Att några syskon, kusiner eller kompisar begått brott ihop gör dem inte till något organiserat kriminellt gäng.

Läs mer om gängen i Stockholm:

Advertisements