Vänsterpartiet går åt höger i kriminalpolitiken

Tyvärr tycks det som om också Vänsterpartiet har slagit in på en kriminalpolitik där det viktiga är längre och hårdare straff. Hårdare straff har inte visat sig vara effektivt för att minska nån typ av brott. Visserligen föreslår de längre straff på helt andra brott än de borgerliga partierna men det är ändå en anpassning åt en högervriden politik. De vill ha hårdare straff vid sexköp och argumentet är faktist puckat.

Linda Westerlund Snecker, Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson, menar att de män som köper sex alltid anser sig ha rätt att göra fruktansvärda saker. Det är ju sannolikt totalt trams. Jag har visserligen ingen direkt kunskap av sexköp och det är mycket länge sen jag hade kvinnliga bekanta som var prostituerade. Men jag är ganska säker på att de flesta män som köper sex bara vill ha helt vanligt sex utan några speciella märkligheter. Det är väl iofs sannolikt att män med märkliga sexuella behov och vanor sannolikt köper sex i större utsträckning än andra män så deras andel av sexköparna är troligen högre i befolkningen som helhet.

Det är väl sannolikt våld Westerlund Snecker oroar sig för. Faktum är dock att våld redan idag är straffbart och fängelse ingår i straffet. Med den nya sexualbrottslagstiftningen är det lättare att döma män för våldtäkt i samband med sexköp. Det finns därför ingen som helst anledning att skärpa sexköpslagen. Att skärpa straffet för sexköp av och från barn förefaller däremot ganska rimligt.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!