Gangsteradvokaterna

Gangsteradvokater är sådan advokater som försvarar tungt kriminella, gärna kända sådana men även andra. Det är inget fel med det,. Det måsta finnas advokater som är specialiserade på brottmål och det måste finnas advokater som försvarar även människor som begått horribla brott eller som är kända gängkriminella. Bara för att en advokat blir känd för att försvara tungt kriminella, dvs blir en så kallad gangsteradvokat, så betyder inte det att advokaten är skum. Ibland tror folk dock det.

I DN riktade nyligen en åklagare skarp kritik mot de advokater som försvarar gängkriminella. Hon menade att de anammat en gangsterromantik för att komma närmare sina klienter och att de också använder för att få klienter. Advokaterna säljer in sig själva genom att se ut som och uppföra sig som kriminella gängmedlemmar:

En brottmålsadvokat kan i dag sälja in sig själv och sina tjänster till tonerna av skottlossning”, skriver hon. Och flera av reklamfilmerna hon syftar på är lika patetiska som uppseendeväckande.

I en film sitter två advokater i uppknäppta skjortor, med solglasögon (utan någon sol?) och med demonstrativa whiskyglas i handen. De tipsar om att koden till telefonen ”ger du inte till polisen, den ger du inte ens till din flickvän”. I en annan får man höra att det bara är att slå advokaten en signal, samtidigt som ljudet från ett flygplatsutrop om flighten till Colombia hörs i bakgrunden.

De uppträder i videor med rappare (en genre svårt plågad av gangsterromantik och i Sverige är dessutom många rappare tungt gängkriminella) som dömts för grova brott och som romantiserar kriminalitet.. Deras agerande kritiseras inte bara av åklagare utan även av andra advokater som den erfarne brottmålsadvokaten Johan Eriksson och poliser.

Bland de advokater som uppträtt tillsammans med en rappare som romantiserar gangsterlivet i videofilmer märks advokater från Bastling & Partners, Olsson Lilja Advokater och Advokatbyrån Block. En av delägarna i Olsson Lilja Advokater är Henrik Olsson Lilja som nyligen utsattes för ett mordförsök. Dock inte gängrelaterat utan istället relationsrelaterat. Från Bastling & Partner deltog som det verkar delägaren Mats Flodén, advokaten Björn Sondell, advokaten Mikael Söderman och delägaren Sabina Saidi, från Block deltog advokaten Frida Wallin och troligen också advokaten Sabina Böö och slutligen deltog juristen Simon Kjellstrand från Olsson & Lilja. Ett gäng advokater som uppenbarligen har brustit lite vad det gäller omdöme. Några av dem är unga, men fler av dem är det inte.

Det är naturligtvis riktigt att en person som tidigare är straffad inte för alltid ska behandlas som en paria. Men det betyder ju inte nödvändigtvis att det är rimligt att spela in en video ihop med personen.

Läs mer:

Advertisements