Sverige är inte som Spanien under ETA:s glansperiod

I den upphetsade och verklighetsfrämmande debatten om våldet i Sverige förekommer de mest uppseendeväckande galenskaper och överdrifter. Sverige är ett land i krig utropa förvirrade författare, forskare och tyckare. Det är som under ETA:s glansperiod i Spanien hävdar en statlig myndighet.

ETA var en gång en baskisk terroristorganisation. Den finns fortfarande men är inte längre en terroristorganisation. ETA begick terroristdåd från 1970 till 2010. Under dessa år dog totalt 327 människor och minst 2 036 skadades i 1 253 bombdåd  Dessutom dog cirka 500 människor i andra attentat utförda av ETA, framförallt attentat med skjutvapen. Maria Robsahm har i Magasinet Paragraf gjort en jämförelse mellan sprängningar utförda av ETA under två år under den så kallade ”glansperioden” och de två senaste åren i Sverige:

Men om vi nu ska jämföra sprängningar specifikt så kan vi se att de två åren 1986-87 skedde ett stort antal bombattentat av ETA i Spanien – 124. I Sverige har vi under 2018 -19 enligt BRÅ hittills haft närmare 350 sprängningar. Det kan ju låta bestickande. Vi tycks alltså ha det värre än under ETA:s glansperiod.

   Men jämförelsen haltar betänkligt. För att jämförelsen ska bli rimlig måste vi också titta på hur många som dog och skadades i dessa sprängningar. Om vi jämför antalet skadade och döda per 100 sprängningar så kan vi se den enorma skillnaden.

   I Sverige de senaste två åren har ingen människa omkommit och 2 personer skadats per 100 sprängningar. Den motsvarande siffran för ETA är 67 döda och 215 skadade per 100 sprängningar.

Jämförelsen med ETA och Spanien är helt enkelt dumheter.

Att Sverige skulle befinna sig i krig är förstås ett ännu mer korkat uttalande:

Ännu mer absurd är parallellen till Afghanistan. Om vi jämför dessa två länder så kan vi se att det förra året var 3408 som dog och 3674 som skadades i sprängningar i Afghanistan. Det gör tolv sprängningar varje vecka och i genomsnitt NIO DÖDA VARJE DAG. I Sverige hade vi 162 sprängningar enligt BRÅ:s statistik, ingen människa omkom och en människa skadades.

Det vore skönt om debatten om kriminalpolitik kunde hålla sig till rimliga jämförelser, till verkligheten. Brottsligheten är mindre än på 1990-talet. Den har minskat under lång tid. Sverige befinner sig inte i krig. Det är inte ens som i Spanien på 1980-talet.

Läs också:  Är det högerextremister som står bakom ökningen av antalet sprängningar?

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!