Cwejman medger att GP:s ledarsida är rasistisk

Adam Cwejman är ledarredaktör i Göteborgs-Posten. Han menar att ledarsidan på GP inte skiljer sig från andra liberala ledarsidor i Europa och Sverige. Dvs den omfattar och inkluderar även tydligt rasistiska tankegångar för det gör många så kallat liberala partier i Europa och så kallat liberala tidningar i Europa. Så på ett sätt tycker jag nog att Cwejman erkänner att det finns rasism på GP:s ledarsida. För fanns inte det skulle den skilja sig från många andra liberala ledarsidor i Europa. Vilket den inte gör enligt Cwejman.

Rasism blir inte mindre rasistiskt för att det skett en förskjutning i samhället åt höger rent åsiktsmässigt. Rasism är inte nåt annat än rasism även om det skett positionsförflyttningar bland liberaler och socialdemokrater (som ju också är liberaler). Rasism är fortfarande rasism även om Cwejman försöker bortförklara saken med en massa fina ord. Bara för att rasistiska partier normaliserats (bland annat med aktiv hjälp från GP:s ledarsida och andra liberala ledarsidor) så upphör de inte att vara rasistiska.

GP:s ledarsida av idag skiljer sig dock från en del andra liberala ledarsidor i Sverige. För 20 år sen var det en socialliberal ledarsida med en klar antirasistisk agenda enligt samma mönster som DN:s ledarsida. Idag är en en nyliberal ledarsida där många ledarskribenter uttrycker rasistiska högerextrema åsikter. Marschen mot fascistiska ståndpunkter har dock avbrutits av Cwejman och GP:s ledarsida kan absolut inte sägas vara fascistisk idag.

Däremot är den högerextremt nyliberal och fortfarande tydlig anhängare av privatiseringar och avregleringar. Några av de saker som Cwejman själv anser ha orsakat de problem som samhället har idag. Nämligen ökade klassklyftor och större ekonomiska skillnader mellan folk.

Dessa ökade klyftor är det grundläggande problemet och orsakar det som folk upplever som problem, usla skolor, orättvisa skolor, religiösa sektskolor, bristfällig vård, orättvis vård, medicinbrist, urusel postgång, idiotiska upphandlingar och upphandlingsregler, anställningsotrygghet, gängkriminalitet (men brottsligheten som helhet minskar liksom våldet) med mera.

Men en sak har Cwejman också rätt i. Vi har en ängslig offentlighet där myndigheter och politiker inte tar ansvar och inte vågar fatta beslut. Det finns många exempel på det och jag tar några från områden jag känner till.

För snart tio år sen fattades beslut om att införa licensjakt på säl. Det har ännu inte genomförts. Delar av fisket (främst räkfisket) lider av överkapacitet men den enda lösning som kan avhjälpa problemet vågar politikerna inte fatta beslut om då miljörörelser inte gillar den lösningen. Miljoner satsas på forskning om fiskodling på land men när det ska bli produktion säger tjänstemän och politiker nej. Det skulle ju kunna orsaka vissa utsläpp ibland. Nödvändig gruvbrytning (för att få råvaror till alla batterier vi behöver vid omställningen från fossila bränslen) blir inte av då politiker inte vågar fatta beslut. Nödvändiga satsningar på miljö- och klimatvänliga bränslen förhalas i långbänk eller stoppas av tvehågsna makthavare. Beslut för att gynna investeringar i solceller uteblir för att de stora elproducenterna inte vill ha dem och politikerna anpassar sig till dem. Beslut om förbud mot religiösa privatskolor blir aldrig av trots att de flesta vill ha det. Det finns 100-tals, kanske 1000-tals liknande saker.

Slutligen finns det onekligen en viss främlingsfientlig ton och tankegång i Cwejmans ledare. För honom är invandringen grundproblemet, för mig är klassklyftorna grundproblemet. Det krävs inte mycket för att Cwejmans resonemang ska slå över i rasism. GP:s ledarsida är därvidlag mycket lik många liberala ledarsidor i Europa. Om de inte är öppet rasistiska står rasismen bakom hörnet och lurar.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!