Det finns ingen ny underklass

Precis som Adam Cwejman gör i sin ledare om att GP:s ledarsida inte skiljer sig från andra liberala ledarsidormenar att GP-kolumnisten Hamid Zafar att invandringen är problemet. Det är lika felaktigt när det påstås av Zafar som när det påstås av Cwejman.

Dessutom menar Zafar att det uppstått en ny underklass i Sverige. Underklassen är precis densamma som alltid funnits. Individerna skiftar liksom individerans ursprung och namn, men klassförhållanden förblir desamma. Visserligen har klyftorna i samhället blivit större och tydligare de senast 30-40 åren, men arbetarklassen (underklassen är fortfarande cirka halva befolkningen. Ingenting har förändrats på den punkten.

När jag var barn på 1960-talet bestod arbetarklassen av personer födda i bland annat Sverige, Finland, Norge, Danmark, Tyskland, Ungern och Österrike. Arbetarklassen och deras barn hade sämre utbildning, sämre läskunnighet och sämre hälsa. Den invandrade delen av arbetarklassen pratade inte svenska. 20 år senare, 1980-talet, bestod arbetarklassen av personer födda i bland annat Sverige, Finland, Jugoslavien, Italien, Grekland, Turkiet, Polen, Chile och Uruguay. Andelen svenskfödda hade dock minskat men utgjorde ändå en överväldigande majoritet. Fortfarande var hälsan, utbildningen och läskunnigheten i arbetarklassen sämre än i befolkningen i snitt.

I början av 2000-talet bestod arbetarklassen av personer födda i bl.a. Sverige, Finland, Jugoslavien (f.d), Turkiet, Libanon, Irak, Somalia och Polen och idag består arbetarklassen fortfarande främst av personer födda i Sverige, Finland och Jugoslavien men också av folk födda i Turkiet, Irak, Somalia, Polen och Syrien samt barn till dem. Några större kvalitativa skillnader finns inte. Arbetarklassen och deras barn har fortfarande sämre utbildning, sämre läskunnighet och sämre hälsa. Andelen svenskfödda har minskat ytterligare men är fortfarande en majoritet. De som kommit till Sverige senare har fortfarande svårt att prata svenska men många från Finland som varit här länge har inte ens idag tillräckliga kunskaper i svenska.

I Sverige finns det cirka 2 miljoner invandrare och barn till invandrare av totalt 10 miljoner invånare. Arbetarklassen är lågt räknat 4 miljoner personer och högt räknats 5 miljoner. Av de cirka 2 miljoner invandrarna och deras barn är en stor del inte arbetarklass, men låt oss säga att 1,5 miljoner är det. Det betyder att cirka 2,5 – 3,5 miljoner personer med svenskt ursprung är arbetarklass.

Någon ny arbetarklass eller underklass finns helt enkelt inte. Det är samma arbetarklass som alltid funnits, om än med andra individer. Socialt och etniskt är arbetarklassen något förändrad men inte så mycket som Zafar och många andra tycks tro. Sverige är fortfarande samma gamla klassamhälle som det var när min far fick tigga på gatorna eller när gangstersläkten i Angered hette Magnusson.. Hamid Zafar är helt enkelt ute och cyklar.

Det som lett till det ökade gängvåldet (samtidigt har våldet i sin helhet minskat) är inte invandring utan nedskärningar, avregleringar , privatiseringar, skattesänkningar för rika och ökade klyftor. Det handlar om ett hårdare klassamhälle, men inte om ett nytt klassamhälle eller en ny arbetarklass eller underklass. Och som vanligt begår de allra fattigaste flest brott. Idag råkar de oftast vara barn till invandrare från de grupper som invandrat sist.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!