Klimatförändringar är inte miljömord

Kajsa Ekis Ekman hävdar i en artikel i ETC att klimatförändringar borde kallas miljömord. Det är dumheter. Hon har inte heller koll på biologin. Innan en ledare skrivs så borde en skribent läsa på. Det hade tagit henne 2 minuter att ta reda på fakta om eukalyptus och att de är skapade för att brinna.

Klimatförändringar innebär miljöförändringar, arter kan inte leva där de alltid har levat, vissa arter kanske dör ut, andra arter ökar i antal. Men miljön finns kvar. Jorden finns kvar. Jorden har genomgått massvis klimatförändringar under sin existens. Det har lett till att fauna och flora förändrats. Över lång tid och för jordens miljö är detta inget problem, det är naturligt.

De som skiljer denna gång är att miljöförändringen orsakas och skapas av människan. På sikt skulle det värsta som kunde hända vara at vi människor inte längre skulle kunna leva på jorden. Vi skulle kunna utrota oss själva. Men vi kan varken förstöra jorden eller miljön på jorden som sådan. Vi kan förändra klimatet och miljön så att den inte längre passar oss och en massa andra djur. Men inte förstöra miljön.

Vill vi att miljön ska vara som den var för 100 år sen så kan vi förstås förstöra den miljön, men vi skapar ju då en ny miljö. Ibland kan till och med människans katastrofer och miljöbrott vara bra för annat liv på jorden. Kärnkraftolyckan i Tjernobyl är ett sådant exempel.

Även bränderna i Australien kan vara bra. Skogarna i Australien är gjorda för att brinna regelbundet. Det är därför eukalyptusbladen är så lättantändliga. Evolutionen gjorde dem såna. Just för att de ska brinna med jämna mellanrum. Eukalyptusskogar mår bra av att brinna. Det är till och med så att de flesta eukalyptusarterna är beroende av skogsbränder för sin spridning. Men själva träden tål bränder bra. De överlever och har reservknoppar som kommer till användning efter en brand. Faktum är att många olika skogstyper i världen mår bra av att brinna då och då. Det är naturligt och över hela jordklotet finns det växter som är anpassade till regelbundna bränder.

Problemet i Australien är att vi människor skapat ett varmare klimat vilket sannolikt gjort bränderna värre. Dessutom har människan i cirka 100 år sett till att det brunnit mindre än normalt då bränder inte är bra för människan och den miljö människan skapat för sig. Som en konsekvens blir då bränderna värre när de väl inträffar. Det är därför också en miljökatastrof orsakad av människan som dödar många djur och gör det mycket besvärligt för människan själv. Det förändrar miljön men det dödar inte miljön. Det är inget miljömord. Ekis Ekman har totalt fel. Hon borde ha läst på bättre och tänkt en stund till.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!