Utvisning av de som begår grova brott är en åsikt byggd på fördomar

Kristdemokraten Ingemar Kihlström som uppenbarligen inte förstått Jesus budskap om förlåtelse då han tycker att utvisning ska vara en grundregel vid grova brott. Hans uppfattning är okristen och fördomsfull. Dessutom är det ett meningslöst förslag.

De flesta som döms för brott är svenska medborgare, cirka 70%. De kan självklart inte utvisas. Bland de övriga återfinns statslösa personer som inte kan utvisas, personer från länder där förhållanden är osäkra eller där det föreligger krig vilket gör att ingen klan utvisas dit. De flesta av de personer som dömts till fängelse har inte dömts till fängelse för brott som är grova.

Kihlströms förslag är alltså i det stora hela meningslöst och berör väldigt få människor. Dessutom har det ingen som helst effekt på brottsligheten. Mördare som begått det brott som anses allra värst återfaller sällan i brott och därför finns det egentligen ingen anledning till att utvisa dem.

Att utvisning skulle vara huvudregeln vid brott är bara dumheter och medför inga som helst förbättringar i det land en person utvisas ifrån. I det land som en person utvisas till kan det istället led till ökad brottslighet. Det har USA:s utvisningar av alla möjliga sorters brottslingar till El Salvador visat mycket tydligt. Det skapar också kontaktytor mellan olika länder som kan innebär ökad smuggling och ökad brottslighet även i det land någon utvisas från.

Kihlström förslag bygger antingen på okunskap eller fördomar. Fördomar om vilka som begår brott. Det är nämligen i huvudsak svenska medborgare.