Kokainbeslagen i Uddevalla – koks i koksen

Den 8 januari hittades 25 kilo kokain ombord på ett lastfartyg i Uddevalla hamn. Fartyget var lastat med koks (en form av kol) som togs ombord i Barranquilla i Colombia och kokainet var gömt i en nätkasse i kokslasten. Koks i koksen alltså. Koksen var sannolikt på väg till ferrolegeringsverket i Vargön som drivs av Vargön Alloys AB, ett dotterbolag till det turkiska företaget Yildirim. Kokainet var sannerligen på väg till fler olika marknader, både i Sverige, dvs i först hand Stockholm, Norge och Danmark. Kokset nådde fram till destinationen men inte kokainet. Tre personer från besättningen anhölls som misstänkta men de släpptes redan efter en dag då de inte kunde knytas till lasten.

I mitten av mars beslagtog tullen ytterligare 70 kilo kokain i Uddevalla hamn. Återigen var det på ett fartyg med koks som anlänt från Barranquilla i Colombia. Fartyget anlände den 19 mars och tullen slog till direkt. Även denna gång greps tre personer men nu fanns det starkare bevis mot de gripna och de blev därmed häktade. Männen greps efter att ha klivit på fartyget under nattetid. Ingen av de misstänkta har tydliga kopplingar till Uddevalla och är utländska medborgare. Ytterligare en person, en kvinna, har begärts häktad i sin frånvaro. Även denna gång var kokainet sannolikt avsett för marknader i huvudsak utanför Sverige även om en del säkerligen var tänkt att säljas i Sverige.

Det som kunnat beläggas genom beslagen i Uddevalla är att smugglingen till Noden i stor utsträckning verkar gå med godsfartyg till importhamnarna i Västsverige som Göteborg, Uddevalla, Stenungsund och Helsingborg för att därefter smugglas vidare till Finland, Norge, Danmark och kanske också till Baltikum när det gäller kokain, heroin och cannabis. Framförallt amfetamin men kanske även en del cannabis kommer säkerligen också in via Polen och Baltikum till Sverige. Ursprungsland för amfetamin är ofta Nederländerna och Belgien. Cannabis kommer främst från Marocko, men även från Mellanöstern. Mellanstationer kan vara Spanien, Nederländerna och Belgien såväl som olika länder på Balkan.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!