Klassiska ungdomskravaller i Göteborg

Det som hände i Göteborg efter att polisen upplösta demonstrationen till stöd för Black Lives Matter var ett exempel på de klassiska ungdomskravaller som brukar hända i Sverige mellan skolans slut och föräldrarnas semester och mellan semesterns slut och skolans start. Juni och augusti är de svenska upploppsmånaderna. Sådant har regelbundet skett sen 1950-talet. I år var förutsättningarna för att det skulle ske större än på mycket lång tid. Ungdomarna har slutat skolan efter att många en längre tid gått hemma och dragit. Inget ordentligt studentfirande har ägt rum, inga baler, inga festligheter, inga lastbilsflak.

I såna lägen finns det grogrund för en allmän rastlöshet, missnöje med polisen osv. I de lägen kan personer som aldrig tidigare tänkt att de skulle demonstrera gå med i demonstrationer. I sådan situationer kan personer som ogillar poliser och andra myndigheter ta tillfället i akt att ställa till med bråk. De flesta som deltar i bråken brukar dock dras med spontant i stundens upphetsning och har inte haft som syfte att bråka när de går ut. Det finns i allmänhet inget som helst gräns mellan fredliga demonstranter och våldsamma demonstranter, mellan personer med koppling till brottslighet och personer som inte har det. De kan ju till och med vara bröder.

Det var vad som hände på Avenyn efter att demonstrationen på Heden upplösts av polisen och senare på kvällen i Nordstan. Det är troligt att de som gick loss på butiker och hus I Nordstan överhuvudtaget inte hade någon koppling till den tidigare demonstrationen. Men några hade det kanske. Av de som stökade på Avenyn tidigare på dagen hade troligen fler en koppling till demonstrationen, men kanske inte alla. Och det är mycket möjligt att flera av de som ställde till med oro faktiskt har kopplingar till kriminella gäng, då kanske främst i Backa där en lite förövning till upplopp ägde rum förra veckan. Men de flesta som deltog i bråk och förstörelse hade det nog inte, framförallt inte bland de som deltog på dagen. Polisens påståenden om att alla som slog sönder och bråkade var kriminella kan vi lämna därhän. Det är med all sannolikhet inte korrekt, inte sant.

Vad som är helt klart är att huvuddelen av de som deltog i vandalisering och stenkastning inte har någon koppling till politisk aktivism. Det var inga politiska handlingar de ägnade sig åt utan det var mer handlingar som riktade sig mot polisen därför att de som var inblandade inte gillar polisen. Och vilken ung man i en förort gillar polisen? Vi som var unga på 1970-talet gjorde det i allmänhet inte och de som är unga idag gör det inte heller. Och vem gillar rika? För en ung person från en miljonprogramsförort är alla som bor inne i stan rika.

Läs också:

Advertisements