En person häktad för bomber i Kista och Husby

En person har häktats för anstiftan till allmänfarlig ödeläggelse, grovt brott vid två tillfällen på Sorögatan och Tönsbergsgatan i Kista och Husby den 21 januari i år. Orsaken till sprängningarna kan ha varit utpressning.

– Vi har jobbat hårt för komma framåt i utredningen. Det är av oerhörd vikt att arbeta för att lagföra gärningspersoner i denna typ av brott som skapar stor otrygghet i samhället, säger Mattias Andersson, kommenderingschef i den särskilda händelsen som lett arbetet i region Stockholm, i ett pressmeddelande.

Brottsmisstanken är att den misstänkte har anstiftat andra att genomföra två sprängningar på Sorögatan och Tönsbergsgatan i Husby/Kista den 21 januari 2020. De två sprängningarna orsakade omfattande materiell skada på framför allt de två adresserna samt vissa personskador.

Bakgrunden till sprängningarna misstänks vara ett utpressningsförsök riktat mot personer med kopplingar till de två adresserna. Det är troligen en man som tillhör den ena familjen och är ingift i den andra. Den nu häktade är sedan tidigare häktad för bland annat delaktighet i detta utpressningsförsök.

– Ett omfattande utredningsarbete från polisens sida har lett fram till att en misstänkt har häktats för delaktighet i sprängningarna. Utredningsarbete kommer att fortgå och åtal ska i nuläget enligt tingsrättens beslut väckas om en månad, säger kammaråklagare Carl Mellberg, Västerorts åklagarkammare i Stockholm.

De två sprängningarna orsakade omfattande materiell skada men också vissa personskador. Sprängningen har kopplingar till Bandidos MC och skulder vilka eventuellt spelskulder. Dessutom finns en koppling till personer inblandade i ett mycket stort narkotikabeslag i Frihamnen i Stockholm. Detta då den troliga måltavlan för bomberna förekommer i utkanten av utredningen kring det brottet i samband med ett lån. Sannolikt har också narkotikan som beslagtogs i Frihamnen därmed en koppling till Bandidos MC.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!