Minskad straffrabatt för unga dåligt för unga och för brottsligheten

Unga i Sverige döms till lägre straff än en vuxen som begått samma brott. Det är ett rimligt förhållningssätt som dessutom är vetenskapligt förankrat. Det är välbelagt att hårda straff minskar benägenheten bland ungdomar att sluta med brottslighet. Det finns till och med undersökningar som visar att om två ungdomar begår samma brott och en av dem döms men inte den andre så är chansen att sluta med brottslighet betydligt mindre för den som straffas än för den som inte straffas. Straff och inspärrning är helt enkelt inga bra metoder för att bekämpa brottslighet.

Regeringen har trots det föreslagit minskade straffrabatter för unga personer mellan 18 och 20 år

Den troliga konsekvensen av detta är ökad brottslighet och att unge människor i större utsträckning skolas in i allvarliga brottslighet under sin tid i fängelse. Risken för att de rekryteras av kriminella gäng mångfaldigas, ökar rejält. Detta säger också Linda Westerlund Snecker från Vänsterpartiet:

– Det här är ett förslag som kommer att leda till att de mestadels unga grabbarna i den kriminella livsstilen får svårare att lämna det livet, säger hon.

[…]

– I många fall är det här unga grabbar som döms och om regeringens förslag går igenom kommer vi att ha många fler personer som snabbt slussas in i livet på den kriminella banan. Långa fängelsestraff etablerar tidigt en grovt kriminell livsstil som blir väldigt svår att bryta

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!