Gängland Örebro

Örebro har en längre tid varit centrum för kriminella gäng som Black Cobra och No Surrender MC. Åren 2008–2009 etablerade sig det kriminella nätverket Black Cobra, med ursprung i Danmark, i Sverige. Den blev dock på grund av interna stridigheter och dålig organisation inte speciellt långvarig i Sverige och avvecklades bara några år senare. Black Cobra fanns först bara i Skåne men efter en tid kom Örebro att bli centrum för organisationen med personer som Shahin Amani som ledande figurer.

Under åren 2013 och 2014 var det en öppen konflikt i Örebro mellan Bandidos-kopplade mc-klubben Romano MC och Black Cobra. Polisen genomförde i oktober 2014 en stor insats med flera tillslag i stadsdelen Oxhagen med anledning av konflikten. Efter det flyttade en del personer med koppling till Bandidos sin verksamhet till Kumla och Hallsberg. Bandidos hade på denna tid en klubblokal på Holmen i Örebro.

Black Cobra drabbades också av flera avhopp vilket ledde till konflikter. Våren 2015 hittades en Black Cobra-avhoppare mördad i Linköping. Senare samma år dömdes tre Black Cobra-medlemmar för hot och våldsbrott som begåtts mot avhopparen innan hans död. Ingen har dock fällts för mordet. Amani ska för sin del ha haft en ledande roll i en gruppering som misstänkts för en skjutning i Gävle år 2016.

Flera av de personer som tidigare varit ledande i Black Cobra, däribland Amani, tog 2017 initiativ till att bilda en svensk gren av det nederländska kriminella mc-gänget No Surrender MC, bildat 2013 av avhoppare från Satudarah MC. Den nya organisationen hade vid denna medlemmar i Linköping, Norrköping och Örebro. Bland de som rekryteras till No Surrender MC märks tidigare medlemmar i Original Gangsters (OG) och Soldiers from hell. Det senare var ett kriminellt nätverk med bas i Västerbotten.

Även No Surrender MC kom dock att präglas av interna stridigheter vilket ledde till att organisationens Sverigekapten, Geoffrey Kitutu då bosatt i Örebro, uteslöts tillsammans med en annan ledande medlem, presidenten för lokalavdelningen i Borlänge, Daniel Nelson. Den förstnämnde hade tidigare varit medlem i Original Gangsters. Dessutom har deras etablering i Sverige lett till våldsamma konflikter med andra mc-klubbar i den så kallad 1%-miljön och lokala kriminella gäng i olika städer.

Idag har No Surrender MC avdelningar i Örebro och Borlänge, en så kallad nomad-avdelning, flera medlemmar i Norrköping, Motala, Gävle och Umeå samt enstaka medlemmar på andra platser. Men de är kraftigt försvagade har förlorat sin viktiga lokal i Örebro, en strippklubb som sprängdes i luften i juli 2019. Även lokalen i Borlänge ska de ha förlorat.

De flesta medlemmar i organisationen är dömda för brott vid flera tillfällen. Det vanligaste är att de är dömda för narkotikabrott, trafikbrott, misshandel och olaga hot. Många av domarna för olaga hot gäller hot mot närstående kvinnor.

Vid sidan av No Surrender MC finns det två kriminella nätverk med bas i stadsdelen Vivalla. De två olika nätverken i Vivalla/Oxhagen har enligt uppgift troligen ett visst samarbete med Bandidos MC respektive No Surrender MC. Ett av de mer kända dåden under konflikten mellan de vå nätverken i var dubbelmordet den 3 juli 2018 i Vivalla då två män, Mohammed Hussein Salim från Vivallanätverket och Sampat Surage från den andra sidan dödades. För det senare mordet dömdes Aweys Adem från Vivallanätverket och Mubashir Qadar som då saknade kopplingar till kriminella nätverk. Muhammad Sardar Ahmed Ali åtalades för det förstnämnda mordet men frikändes av domstolen. Flera av de personer som figurerade i samband med det mordet omnämns också vid ett mord som ägde rum den 5 juli 2015 vid en sammandrabbning mellan de två grupperingarna.

Då mördades Deeq Mahamed Hassan. Ytterligare två personer skottskadades vid detta tillfälle, Aweys Aden och Jabir Mohammed. Den som dömdes för det mordet var Hawar Sardar Ahmed Ali. I tingsrätten fick han livstids fängelse och i hovrätten sänkt straff till 18 års fängelse. Flera andra personer åtalades för inblandning, däribland Muhammad Sardar Ahmed Ali, Liviar Sardar Ahmed Ali, Kamyar Sardar Ahmed Ali och Daniar Rahman Saleh. Den sistnämnde dömdes till sex månaders fängelse för skyddande av brottsling men frikändes för mordet och dessutom dömdes en kvinna för skyddande av brottsling. Övriga personer frikändes helt. Daniar Rahman Saleh häktades hösten 2019 som misstänkt för grovt narkotikabrott.

I Östergötland ska No Surrender MC enligt en rapport från företaget Acta publica under en längre period haft en konflikt med Bandidos MC och deras supporterorganisation X-team om knarkhandeln i Linköping. No Surrender MC ska vara lierade med det lokala kriminella gänget som kallas Berganätverket. Ett annat lokalt nätverk, Skäggetorpsnätverket, uppges i samma rapport ha en allians med X-team. Redan Black Cobra låg i konflikt med Skäggetorpsnätverket.

X-team och Skäggetorpsnätverket ska ha ökat sina aktiviteter de senaste åren på bekostnad av No Surrender MC och Berganätverket. Dubbelmordet på två medlemmar i No Surrender MC, Mansour Balevasi och Agim Ademi, utanför en nattklubb i Norrköping i december 2019 skulle kunna vara direkt kopplade till denna konflikt. Ett kriminellt nätverk i Norrköping, Hageby-Navestadnätverket, kan dessutom ha hjälpt till vid dubbelmordet.

Polisen har också misstänkt en av No Surrenders egna ledargestalter, Seyed Ali Mousavizadeh, med bas i Örebro, för att ha legat bakom dubbelmordet i Norrköping. Han anhölls på sannolika skäl misstänkt för mord men släpptes efter bara några timmar. Han mördades den 16 juli i år.

De krafter som ligger i konflikt med No Surrender MC i Östergötland ligger troligen också bakom den enorma bomben i Linköping i juni 2019 vid en fastighet där en No Surrender MC-medlem var skriven. I januari 2020 skedde en liknande explosion i Norrköping, också det vid en fastighet där en framträdande medlem var skriven. Han sköts ihjäl tre månader senare. Bomberna kan kopplas till en bombmakare som tillverkat bomber som använts på många håll i Sverige och som ska vara knuten till Bandidos MC. Polisen har sin misstankar om vem det handlar om men har inga bevis mot personen ännu.

I juli 2019 sprängdes också en strippklubb på Holmen i Örebro som länge fungerat som lokal för No Surrender MC. Shahin Amani var tidigare också skriven i lokalen. En då 18-årig man vid namn Adam Aronsson åtalades för brottet men friades av tingsrätten. Den friade 18-åringen kan kopplas till Daniar Rahman Saleh, som av polisen bedöms vara en centralfigur i ett av de kriminella nätverken med bas i stadsdelen Vivalla. Dådet kan därför eventuellt vara kopplad till en lokal konflikt om knarkhandel.

Konflikten i Örebro har också här pågått under lång tid, ända sen Black Cobras dagar.

I februari 2020 greps fyra män i området Pettersberg i Örebro. En av dem ska ha eller ha haft ett medlemsskap i Bandidos MC. Polisen hittade då också en bomb placerad på ett bostadshus. Senare hittades material till ytterligare en bomb i närheten och dessutom hittades mer sprängmedel i ett litet skogsområde. I närheten bor en nära anhörig till en man med anknytning till No Surrender MC. Två män, Linus Martinsen och Philip Stigeborn, med koppling till Bandidos har dömts för detta.

Dessutom kan det var så att det kriminella gänget Shottaz med bas i Rinkeby har en konflikt med personer i No Surrender MC.

Våldsdåd riktade mot medlemmar i No Surrender MC:

7 juni 2019: Bombexplosion vid en fastighet i centrala Linköping. Riktad mot Amin Nouri Zad, medlem i No Surrender MC
26 juni 2019: Strippklubb i Örebro bombad och totalförstörd. Den fungerade som klubblokal för No Surrender MC
5 dec 2019: Två medlemmar, Mansour Balevasi och Agim Ademi, mördades utanför en nattklubb i Norrköping
22 januari 2020: Sprängning i Norrköping riktad mot Nihad Merdanovic
24 mars 2020: Knivdåd mot medlem i Motala
9 april 2020: Ledande medlem, Nihad Merdanovic, mördad vid en snabbmatsrestaurang i Ingelsta, Norrköping. Två personer har häktats som misstänkta för detta mord.
16 juli 2020: Ledande medlem i Örebro vid namn Seyed Ali Mousavizadeh ihjälskjuten.

Den enda hämndattack som hittills kunnat noteras är mordet på Jamal Malla i Örebro den 25 juli. Jamal Malla har kopplingar till ett lokalt kriminellt nätverk i Örebro. En bror ska tidigare ha utsatts för ett mordförsök.

Läs mer:

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!