Bawar Ismail jämför äpplen och päron i islamofobisk ledare

Det är hemskt att laglydiga medborgare tvingas lämna Sverige medan sådan som säkerhetspolisen (Säpo) bedömt vara säkerhetsrisker inte kan utvisas menar Bawar Ismail i GP. Men det är att jämföra äpplen och päron.

När det gäller arbetskraftsinvandring gäller vissa villkor och arbetsgivaren har i fallet med barnfamiljen som ska utvisas inte följt regelverket när det gäller mamman i familjen. Naturligtvis borde myndigheterna i Sverige ha beaktat att arbetsgivaren insåg felet och rättade till det och därför ändrat utvisningsbeslutet. Att inte göra det är bara byråkratisk stelbenthet. Men familjen själva hade också kunnat undvika den olycksaliga utvisningen. De har bott så länge i Sverige att de kunnat vara svenska medborgare om de ville. Familjen löper heller inga risker när de utvisas till Iran. Sannolikt kan de också snart var tillbaks om det är så att arbetsgivaren faktiskt behöver kvinnan ifråga.

För de imamer som Säpo bedömt vara säkerhetsrisker är det däremot ett problem att faktiskt och fysiskt skickas iväg från Sverige. De kan bli dödade i de länder de skulle utvisas till och då är det olämpligt att faktiskt skicka iväg dem. Dessutom kan naturligtvis Säpos bedömning av männen som säkerhetsrisker ifrågasättas. Vi kan ju inte granska Säpos bedömning och kanske är det bara dumheter. Något brott har de i alla fall inte begått då de inte åtalats. För Ismail är de dock självklart säkerhetsrisker då de ju är reaktionära, konservativa och högerextrema muslimer. Hans inställning är i grunden islamofobisk.

Imamerna kanske inte alls är några säkerhetsrisker, för Säpo är verkligen ingen organisation som det går att lita på. Imamerna blev också formellt utvisade men utvisningen kan inte verkställas på grund av riskerna för deras liv. Så Bawar Ismail har därför också fel i sak.

Att mer islamofoba och rasistiska länder eventuellt har utvisat och faktiskt också skickat iväg personer på liknande grunder som Säpo anklagar imamerna för är inget skäl till att Sverige ska göra samma sak. Samtidigt vet vi inte heller om det verkligen handlar om samma saker eller om utvisningarna faktiskt ägt rum. Ismail redovisar inga faktauppgifter om de påstådda utvisningarna från andra länder och vi vet inte varför de svenska imamerna anses vara säkerhetsrisker.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!