Irakmorden – agentmordet och ett mord på en student

Irakmorden är två mord som inträffade år 1985. Dels mordet på Azad Jundi Pedaw i Solna, dels mordet på Majid Husain (Majid Abdul Karim Husain) i mars 1985. Det sistnämnda mordet kallas ofta för agentmordet. Båda morden har kopplats till den dåvarande irakiska regimen som leddes av Saddam Hussein och dess säkerhetstjänst. Det andra mordet har i allmänhet kallats agentmordet och kopplades först inte ihop med mordet på Azad Jundi Pedaw.

Ytterligare ett mord har kopplats till den irakiska säkerhetstjänsten, men mycket tyder på att det mordet var ett hedersmord även om en del tyder på att det inte kan vara ett hedersmord. Det handlar om dubbelmordet på paret Bafreen och Ibrahim Fatha i Eskilstuna i februari 1986. Flera av de misstänkta genom åren har varit släktingar till Bafreen Fatha.

Azad Jundi Pedaw kom till Sverige som flykting 1982 och fick asyl av humanitära skäl. Tre år senare mördades han på ett rum han hyrde på studenthemmet Pax i Solna. Han hade huggits i ryggen 14 gånger och strypts.

Majid Husain var en irakiska säkerhetsagent från Saddam Husseins underrättelsetjänst som hoppade av. Han sökte asyl i Sverige i januari 1983 efter att ha hoppat av i Kuwait där han enligt gena uppgifter skulle sprängt en oljeanläggning för Iraks räkning, Via flera andra länder tog han sig till slut till Sverige. Säkerhetspolisen rekommenderade honom att gå ut i tidningarna med sin historia men samtidigt verkar det som om de inte riktigt trodde på honom. De trodde att han fortfarande kunde arbeta för den irakiska säkerhetstjänsten. Den 17 december 1984 lovade han ­i en tidningsartikel att han skulle berätta allt om Iraks spionage mot att han fick asyl i Sverige. I mars året därpå mördad och styckad vid Grödinge kyrka utanför Södertälje. Kroppen hade styckats i 50 delar som låg i sex plastpåsar och två koffertar i en ravin. Han hade hotat med att berätta men inte berättat vilket gjorde honom till en säkerhetsrisk och måltavla för Iraks regim.

Flera personer har varit misstänkta för mordet på Majid Husain. Främst handlar det om Jamila al-Shafej (el-Chafej), en kvinna som uppgavs komma från Libanon. Hon har ­varit häktad i sin frånvaro av Stockholms tingsrätt sen 1985. Säpo har också uppgett namnen på ytterligare två personer som misstänks för inblandning i mordet, Ali Abid Hussein och Ali Mowafak Hussein. De två lämnade Sverige en kort tid efter mordet.

Mordet på Majid Husain antas ha skett den 9 januari 1985 i en lägenhet som ägdes av Libyens ambassad men hyrdes av Jamila al-Shafej, Hon lämnade Sverige dagen efter mordet och flög till Casablanca i Marocko En 35-årig man anhölls som misstänkt för medhjälp till mordet, men försattes snart på fri fot. 2007 häktades samme man igen, nu 57-årig gammal, för inblandning i mordet. Men inte heller denna gång blev det något åtal.

Ytterligare en person har ­pekats som inblandad i mordet. Mohammed Saed Kadhum Al-Shahaf, alias ”Bagdad Bob”, som var Saddams informationsminister. Denne har också pekats som en av de ansvariga för mordet på den 27-årige Azad Jundi Pedaw. Polisen i Sverige har dock varit skeptisk till att de två morden hänger ihop.

Bagdad Bob var irakisk ambassadör i Stockholm 1985-1987. Han tillträdde som ambassadör i Stockholm månaderna efter mordet på Majid Husain.

Läs också:

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!