Tillslag mot internationellt piratkopieringsnätverk

US-amerikanska myndigheter och de europeiska samarbetsorganen Eurojust och Europol slog i förra veckan till mot vad som påstås vara ett av världens största nätverk för illegal distribution av film och tv-program. Nätverket har enligt de olika myndigheterna på olagligt sätt kommit över kopior av filmer och tv-serier som ännu inte haft premiär och därefter tillhandahållit dessa till användare på flera sätt. Myndigheterna påstår också att det handlar om organiserad brottslighet. Påståendena är av allt att döma dumheter. Tillslaget har riktats mot olika grupper av hackare som varit experter på att komma åt filmer och TV-serier innan de haft premiär.
Hela insatsen kom till på grund av en en US-amerikansk förundersökning och ledde till razzior i en långa rad länder där dataservrar ständes ner (det handlar i stor utsträckning om ftp-servrar och irc-servrar) och annat material beslagtogs i länder som Sydkorea, Tjeckien, Danmark, Frankrike, Tyskland, Lettland, Rumänien, Polen, Portugal, Spanien, Sverige, Schweiz, Nederländerna, Norge och Storbritannien. På europeisk nivå samordnades aktionerna av Eurojust och Europol. Andra åtgärder vidtogs i Italien, Rumänien och Kanada. En person greps på Cypern och en person greps i USA. Redan tidigare har flera personer gripits i USA. Med tanke på hur stort nätverket uppges ha varit så är antalet gripna uppseendeväckande få.
Razziorna riktade sig mot ett nätverk som kallas Sparks och inkluderade andra nätverk och grupper såsom Geckos, Drones, Rovers and Splinters. Några av de misstänkta personerna i USA är George Bridi (50 år gammal) och Jonatan Correa (kallad raid, 36 år) som anses ingår i Sparks och är misstänkta för att vara de hackare som ursprungligen kommit över de filmer och TV-serier det rör sig om. Ytterligare en misstänkt är den hackaren och norske medborgaren Umar Ahmad (kallad artist, 39 år), som dock inte ska vara gripen ännu. Någon i hackernätverken ska ha samarbeta med polisen vilket gjort det möjligt med det stora tillslaget.
Film- och tv-bolag beräknas enligt US-amerikanska myndigheter ha förlorat tiotals miljoner US-dollar årligen. Det senare är förstås en överdriven siffra då tittandet på så kallat  legal film och TV inte alls ökar när piratnätverk tas ner.  Kanske förlorar filmbolagen faktist ingenting på på piratnätverkens filmdistribution.
Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!