17 personer gripna för cannabisodling och -smuggling

I måndags gjorde den danska och svenska polisen tillslag mot 26 olika adresser i Danmark och Sverige. Total greps 17 personer, varav 2 stycken i Sverige, som misstänkta för cannabisodling i Danmark och cannabissmuggling till Sverige.

Av de sjutton som greps är sju misstänks för smugglingsbrott och tre för odling av cannabis, medan resterande tio släpptes efter förhör. De släppta kan dock fortfarande vara misstänkta för brott.

Tillsgalen och gripandena skedde inom ramen för ett nytts danskt-svenskt polissamarbete som går under namnet Gränscenter Öresund. Det nya projektet är ett sätt för polisen i de två länderna att stärka ett mycket långvarigt samarbete inriktat på gränsöverskridande grov brottslighet. Gränscenter Öresund inrättades av danska polis i april 2020 och sen början av september finns också svensk polis på plats i centret som har arbetslokaler i Köpenhamn. Centret är bemannat med danska utredare, analytiker och underrättelsehandläggare samt svenska poliser som kallas internationella operativa handläggare.

–  Vi ser stor potential i att vi, tillsammans med våra danska kollegor, ytterligare kan vässa förmågan att gemensamt arbeta mot den grova brottslighet som vi vet rör sig över gränserna, säger Jarl Holmström, biträdande regionpolischef i polisregion Syd, i ett pressmeddelande.

–  Det här är ett unikt pilotsamarbete där vi på Noa och polisregion Syd, genom specialiserad personal på plats, tillsammans effektiviserar vårt gränsöverskridande informationsutbyte i pågående ärenden, säger Håkan Wall, chef för internationella enheten vid nationella operativa avdelningen, Noa.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!