Fem anhållna för mutbrott i Skåne

I våras avslöjade SVT:s Uppdrag granskning att det fanns misstankar om oegentligheter i samband med att Region Skåne upphandlade vårdverktyget Vårdexpressen av företaget Vårdinnovation Sverige AB. Fyra personer har nu anhållits misstänkta för att ha tagit emot muta och en femte är misstänkt för givande av muta.

Region Skåne och Västra Götalandsregionen hade redan tidigare avbrutit sitt samarbete med företaget till följd av misstankarna.

Fyra personer anhölls under måndagen och tisdagen som misstänkta för att ha tagit emot muta och en person anhållits misstänkt för givande av muta:

– Vi har fem personer som har frihetsberövats under gårdagskvällen samt under morgonen. Det handlar om fyra personer som misstänks för att ha tagit emot mutor samt en person som är misstänkt för givande av muta, säger kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption, till SVT Nyheter Skåne.

Senast på torsdag respektive fredag måste åklagaren ta ställning till om personerna ska begäras häktade eller släppas på fri fot. Den anhållna personernas identitet är inte känd.

Förundersökningsledare är kammaråklagare Thomas Forsberg vid Riksenheten mot korruption.

Vårdinnovation Sverige AB är ett dotterbolag till Adjuvia AB som i sin tur till 65% ägs av Adjuviva AB. I styrelsen för Vårdinnovation Sverige AB sitter Damon Tojjar (VD), Jan Birger Andersson, Linus Svärm (ordförande), Simon Regnéll och Angelica Westerlund med Ramin Tehranchi och Jasaman Tojjar som suppleanter. Adjuvia AB har en styrelse som består av Damon Tojjar (ordf), Jan Birger Andersson, Linus Svärm, Simon Regnéll och Bert Nordberg med Jasaman Tojjar som suppleant. Adjuvias styrelse är sannolikt delägare i företaget. Huvudägaren Adjuvivas styrelse består för sin del av Damon Tojjar (VD) och Jasaman Tojjar med Jan Birger Andersson som suppleant. Det är sannolikt dessa tre personer som äger bolaget.

2019 fick Vårdinnovation Sverige AB ett EU-bidrag på 20 miljoner kronor till sitt dataprogram Vårdexpressen AB. I ansökan uppgavs enligt SVT en lång rad falska uppgifter:

  • Att Vårdexpressen gör att en läkare kan ta emot 50 procent fler patienter per dag.
  • Att Vårdexpressen sparar 300 euro/dag/läkare samt ungefär 100 000 euro/år/läkare.
  • Att Vårdexpressen har godkänts och marknadsvaliderats av medicinsk profession såväl som av patienter i Sverige.
  • Att Vårdexpressen har validerats vid långvarig klinisk användning.

i Ansökan anges också att Damon Tojjar har doktorsexamen. Inte heller det är korrekt. Han är doktorand men har inte disputerat och har ingen doktorsexamen. EU:s bidrag har alltså getts på falska grunder. Det är inte de enda märkligheterna kring Damon Tojjar. Han uppger också att han flera tjänster med märkliga titlar,. Några sådana tjänster existerar inte och har inte existerat och han har inte arbetat på de aktuella institutionerna där tjänsterna uppges finnas.

Det finns också enligt Uppdrag Granskning flera kopplingar mellan ledande personer i Region Skåne och Vårdinnovation Sverige AB.

En nära anhörig till Bengt Linde som var strateg och rådgivare inom primärvården i Skåne var en av de först som anställdes i företaget. Det fanns också planer på att anställa Bengt Linde själv lite senare i processen:

”Jag ska prata med min chef om jobbet framöver, det är därför som jag stressar dig lite med att få klart anställning …” skriver han i ett mejl till företagets vd, Damon Tojjar, tre veckor efter att upphandlingen är klar.

Tojjar skriver tillbaka:

”Det är inte aktuellt att du säger upp dig innan vi har breddinförandet på plats. Jonas har rört om i grytan lite i förra veckan. En person är ett undantag, två personer är ett mönster.”

Med Jonas menas Jonas Gallon som tidigare var anställd som chef för digital förnyelse på Region Skåne och var den som skrev anbudsunderlaget. Han började sedan arbeta på Knowit AB som konsult.

Regiondirektören Alf Jönssons dotter har även hon arbetat för Vårdinnovation:

– Det stämmer att min dotter har jobbat åt det här bolaget ett antal timmar, långt efter att upphandlingen var avslutad. Det är jätteviktigt att när det finns nära kopplingar, att man belyser dem, vad innebär det affärsmässigt. Att det sen finns släktskap eller att folk känner varandra inom en mindre region, betyder i sig inte att det har förekommit oegentligheter, säger Alf Jönsson.

Uppdrag Granskning kunde också visa att Vårdinnovation Sverige AB haft tillgång till anbudshandlingarna i förväg, innan upphandlingen lades ut. De har dessutom troligen kunnat påverka deras utformning och Jonas Gallon på Region Skåne har i sin tur haft tillgång till centrala handlingar och dokument hos företaget.

Bengt Linde stängdes efter avslöjandet i Uppdrag Granskning av från sitt arbete på Region Skåne.

Advertisements
Gilla Anders_S på Patreon!