Gängland Jönköping

Jönköping är den enda svenska stad där de kriminella nätverken som finns enbart är familje- och släktbaserade kriminella nätverk. Några mc-gäng, gatugäng eller maffialiknande organisationer finns inte. Och kriminaliteten anses av polisen vara enkel och inte avancerad.

Tre familjer tillhörande befolkningsgruppen mhallami dominerar den kriminella miljön i området Råslätt i Jönköping. En av familjerna leds av ett brödrapar med efternamnet Ez-Eddine (Ez-Eddine). De andra familjerna bär enligt polisens klanrapport namnen Omeirat och El Zen (en gren av den släkt som också kallas El Zein, Zein, Al-Zein). Observera att det finns många personer med dessa efternamn och de flesta har ingen koppling till brottslighet. Bara en av familjerna bor i Råslätt, de andra bor i centrala Jönköping respektive Huskvarna. Släkten Ez-Eddine är när släkt med en familj i Tynnered, Göteborg, vid namn Babayigit där många också är dömda för brott och som även de finns med i polisens så kallade klanrapport.

Brottsligheten som finns i nätverken omfattar hot, våld, utpressning, narkotikahandel, bedrägerier, häleri och penningtvätt. De kriminella strukturerna med koppling till släkten Ez-Eddine omfattar också många individer som inte ingår i släkten och de brukar i media kallas för Råslättsnätverken.

De har, med något eller några undantag, inte varit inblandade i skjutningar. Ett undantag är en skottlossning mot restaurangen Harrys den 24 februari 2019.

Sex begärdes häktade för brottet, Kamal Ez-Eddine, Sobhei Ez-Eddine, Sargon Kanoun, Evan Samo och två till. Bara tre av dem häktades och åtalades, Kamal Ez-Eddine, Sargon Kanoun och Evan Samo. De var alla tre dömda för brott tidigare.

Den en gång lovande fotbollstalangen Sargon Kanoun är dömd för våldtäkt, sexuellt ofredande och olovlig körning. Kamal Ez-Eddine är dömd för misshandel i samband med en fotbollsmatch då han också fick en avstängning på två år. Även hans bror Josef Ez-Eddine dömdes vid samma tillfälle. Evan Samo förekommer i Lexbase så han är dömd för brott tidigare. Kamal Ez-Eddine och hans bror Sobhei Ez-Eddine är för sin del dömda för olovlig tobaksförsäljning.

De tre åtalades för mordförsök, vapenbrott och framkallande av fara för annan. Kamal Ez-Eddine frikändes från mordförsök men dömdes för de övriga brotten till fängelse i 2 år och 9 månader, Evan Samo dömdes till 1 månads fängelse för vapenbrott men frikändes i övrigt och Sargon Kanoun frikändes helt.

De tre om åtalades för skjutningen mot Harrys ingår också i ett stort bedrägerimål som kom upp i rätten den 23 november. Förutom dessa tre är ytterligare 9 personer åtalade. Det handlar om grova bedrägerier, penningtvätt på miljonbelopp och julbelysning. Alla inblandade har dock inte kunnat åtalas och en lång rad personer har enligt åklagaren hjälpt till med att tvätta pengarna, men inte alla har kunnat ställas inför rätta.

De misstänkta bedrägerierna ska ha gjorts möjliga genom att två av de åtalade männen lämnat över sina mobiltelefoner med bankID och kod samt bild på körkort, till en grupp av de medåtalade, fyra bröder som ingår i den mest brottsaktiva familjen i de släktbaserade kriminella nätverket i Jönköping som polisen pekat ut i den så kallade klanrapporten. På det viset ska de medåtalade kunnat ta upp lån och göra kreditköp för över 1,8 miljoner kronor.

Listan över målsägande innehåller ett 30-tal olika företag som sysslar med lån över nätet och företag inom detaljhandeln. Brotten ska ha begåtts från september 2018 till december samma år. Bankerna som lånat ut pengar har dessutom inte brytt sig om att männen inte kunnat svara på några frågor om deras lån. Det är som om bankanställda faktiskt samarbetet med de kriminella låntagarna:

En man som pekas ut som tongivande i polisens hemliga rapport kriminella klaner får låna över en miljon kronor trots att han inte kan svara på bankens kontrollfrågor.

Några av männen som är åtalade i bedrägerihärvan är också åtalade för andra brott i ett annat mål och en 30-årig man med koppling till släktnätverket är åtalad för rån och olaga frihetsberövande i Skövde.

 

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!