Åtal för grova bedrägerier i samband med bilaffärer

Åtal har två personer åtalats för bland annat ett stort antal grova bedrägerier i samband med bilaffärer. De har i sitt företag tagit emot bilar för vidareförsäljning, men de som lämnat in bilarna har inte fått några pengar.

En man som varit styrelseledamot i ett företag i Lagan åtalas för tio fall av grovt bedrägeri. I åtta av dessa är även en kvinnlig anställd i företaget åtalad för samma brott. Mannen åtalas därutöver för ett fall av bedrägeri av normalgraden samt penningtvätt. När han köpte det aktuella företaget som tidigare handlat med travhästar väntade mannen på att få avtjäna ett fängelsestraff:

I slutet av juli 2020 gick en ny styrelse in och företaget bytte namn och inriktning – nu sålde de husbilar. Namnen på de gamla ägarna lämnades kvar i Bolagsverkets register. För den som kollade upp företaget såg det ut som om de har sålt husbilar i ett decennium.

[…]

Den nye styrelseledamoten saknade körkort och väntade på att avtjäna ett fängelsestraff på en månad för grov olovlig körning. Samma dag som mannen gick in i bolaget åtalades han på nytt, för ännu en grov olovlig körning.

Offentliga dokument visar att mannen då har 26 avsnitt i belastningsregistret. Han har bland annat dömts för narkotikabrott, rattfylleri, smuggling och bokföringsbrott – och har 1,7 miljoner kronor i skulder hos Kronofogden.

Åren 2008 till 2012 hade han näringsförbud på grund av ekonomisk brottslighet.

Men det hindrade inte mannen från att i drygt två månader ta över ett bolag och leda en verksamhet som säljer och köper husbilar och andra fordon.

Brottsupplägget har bestått i att privatpersoner lämnat in sina dyrbara bilar, mestadels husbilar, till företaget för vidareförsäljning. Bilarna har sedan sålts av företaget, men de som lämnat in bilarna har inte fått betalt.

Händelserna inträffade under perioden augusti-oktober 2020. Mannen har varit häktad sedan den 30 oktober och kvinnan sedan den 17 november.

– Företaget registrerades den 24 juli och nästan omedelbart därefter påbörjades bedrägerierna. Jag menar att hela affärsidén var att inte betala för de bilar man tog emot för försäljning. Jag anser också att jag har tillräckliga bevis för att mannen och kvinnan i de allra flesta fall gjort detta tillsammans och i samförstånd, säger vice chefsåklagare Lise-Lotte Norström vid Åklagarkammaren i Växjö, i ett pressmeddelande.

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!