Pajasar i DN

En grymt pinsam ”debattartikel” har publicerats på DN:s hemsida. Den handlar om hur de ”svenska” ungdomarna inte vet nåt om Sovjetsystemet och förtrycket där. Men den undersöknign som det hela baserars ig på är minsta sagt undermålig. Erik Berg (vilket Ali Esbati uppmärksammade på sin blogg) smular effektivt sönder hela undersökningen och artikeln. Men jag tänker ändå ge ett par kommentarer.

Om att ungdomar inte vet vilken huvudstad som är närmast Stockholm. Hallå, det är väl inte så konstigt. Titta på vilken översiktskarta som helst, fyra huvustäder ligger i stort sett lika nära, Helsingfors, Tallinn, Riga och Oslo. Historisk samhörighet med Norge och Finland kanske också påverkar vad vi vet och tror och det är väl inte så konstigt. Och som Erik Berg också påpekar, vem utanför Stockholm bryr sig. De huvudstäder som ligger närmast Göteborg är Oslo och Köpenhamn, tack och lov ligger Stockholm långt bort. För där produceras uppenbarligen en av världens sämsta tidningar.

Erik Berg fortsätter sedan med en mängd argument kring plan- och marknadsekonomi. Som jags er det finns det inget samband mellan planekonomi-socialism eller marknadsekonomi-kapitalism, ännu mindre marknadsekonomi-demokrati. En intressant debatt om detta har förts i de små vänstertidskrifterna Röda Rummet och Clarté. Och som också påpekas i Erik Bergs artikel, marknadsekonomisk liberalism är inget styrelseskick. Och det är kanske svårt att teoretiskt bevisa att Sovjet-systemet var det som menas med kommunism i teorin. Även om de flesta uppfattar det hela som att stalinism är lika med kommunism.

För att ytterligare komplettera Erik Bergs kritik av den udda föreningen UOK (Upplysning av Kommunism) och dess samröre med Forum för Levande historia så läs en kritik av denna statliga indoktrineringsinstans.

Läs mer om detta hos Petter.

Andra bloggar om: , , , ,

Liked it? Take a second to support Anders_S on Patreon!
Become a patron at Patreon!

6 svar på “Pajasar i DN”

  1. Tänk om ni på vänsterkanten kunde intressera er för sakfrågan istället för att skjuta budbäraren. Visst finns det frågor i enkäten som är felaktigt ställda och andra som saknar relevans. Men faktum kvarstår att få ungdomar förstår det naturliga steget mellan kommunism och blodet från många miljoner oskyldiga människor. Det är verkligen ingen vacker ideologi ni försvarar.

  2. Tänk om anti-kommunister nån gång kunde lära sig att läsa!

    Inte någonstans har jag försvarat Sovjetsystemet. Stalinismen var ett förtryckande system. Bland de första som det systemet mördade var mina åsiktsfränder, vänsteroppositionen, senare kallade trotskister.

    Tänk om anti-kommunister kunde lära sig historien innan de kom med kommentarer!

  3. Nu var det ett bra tag sedan jag läste om Sovjetunionen från dess grundande till Lenins död 1924. Men vad jag minns var Lenin och Trotskij i november-december 1917 rörande ense om att börja avrätta s.k. klassfiender. Senast i december 1917 började mördandet. De närmaste åren sköts vad jag minns hundratusentals människor av Tjekan – många av dem av ingen annan anledning än att de hade fel yrke. Detta skedde när Trotskij ännu hade en maktposition i Sovjetunionen, innan Stalin manövrerade ut honom.
    Minns att jag blev mycket förvånad när jag läste om Trotskijs åsikter och förehavanden under Sovjetunionens första år. Han blev ju själv ett av Stalins offer och mördades på order av Stalin efter många år i exil.

  4. Inte heller försvarar jag de åsikter Trotskij hade tidigt. Det är också så att han själv (som absolut inte hade rätt i allt) senare tog avstånd från en del tidiga åsikter. Men som sagt, Trotkisj är ingen gud och han har inte automatiskt rätt.

    Och det finns naturligvis inga garantier för att det hade blivit bättre om Vänsteroppositionen segrat på 30-talet. (men vi kan ju tor det) Inbördeskriget (De vitas erövring från 1917 och framåt av stora delar av Ryssland, Ukraina osv efter revolutionen) skapade väldigt stora störninagr och tillätt egentligen inte en vettig utveckling. Det unga Sovjet lämnades inte i fred och det fick naturligtvis konsekvenser.

    En annnan dikussion är ju om det fanns inbyggda problem redan från början i den ryska revolutionen och hur den gjorde. Min uppfattning är nog att det var så. Enpartistat är enligt min och min organisations uppfattningar något som bidrar till att demokrati inte kan skapas.

  5. Jo, jag minns att Trotskij längre fram, när han blivit utmanövrerad av Stalin, blev demokrat. Jag har alltid undrat hur mycket det var en omvändning under galgen…
    Själv tror jag att problemen i Sovjetunionen var inbyggda från början. Enpartisystem fungerar inte. Människor kommer alltid ha olika åsikter i politiska frågor och måste ha möjlighet att få uttrycka dessa i fria och demokratiska val. Ett politiskt system där endast ett parti är tillåtet kommer alltid innebära förföljelser av dem som inte tycker som partiet.

  6. Ett förtydligande: Malicia är samma person som Malkinia. Jag har bytt pseudonym. Upptäckte att nazisterna hade ett transitläger i polska Malkinia under andra världskriget, för människor som sedan fördes vidare till förintelselägren. Borde jag fattat. Jag borde vetat att ingen polsk håla är för liten för att tyskarna ska ha haft nåt fuffens för sig där under andra världskriget.

Kommentarer är stängda.