Estland, Ryssland och estlandsryssarna

Den estniska regeringens klumpiga agerande i samband med flytten av statyn har enligt många bedömare ökat klyftorna mellan Estlands två befolkningsgrupper. Situationen var redan från början känlsig då estlandsryssarna, alltsedan staten Estland nybildades efter Sovjets fall, blivit diskriminerade. Estlandsryssarna känner sig nu ännu mer kränkta och diskriminerade. Att inte få vara medborgare i sitt eget land är ett förtryck, som kanske inte är fysiskt kännbart, men i högsta grad psykiskt kännbart. Det är en skandal att Estlands regering kan fortsätta diskrimenar estlandsryssarna, trots att Estland är ett av EU:s medlemsländer. Estlandsryssarna borde som minoritetsfolk ha rätt att använda sitt eget språk precis som tornedalingarna och samerna har den rätten. Att kräva kunskaper i estniska för att bli medborgare är att förtrycka en minoritetsbefolkning.

Läs en intervju med en socialist som befann sig i Estland i samband med kravallerna vid flytten av statyn.

Källor: DN1, DN2, SVD.

Andra bloggar om: , , ,

Advertisements
 • Malkinia

  Estlands medborgarskap borde ändras. Att kräva godkänt på språktest för medborgarskap är fel. Integrationen av de ryskpråkiga i Estland underlättas inte precis av att en så stor andel av dem inte är estniska medborgare. Bor man stadigvarande i ett land borde man kunna ansöka om medborgarskap.
  Däremot tror jag att det för många ester är en omöjlig tanke att ryskan skulle upphöjas till det andra officiella språket i Estland. Då skulle ester även i fortsättningsvis vara tvungna att lära sig ryska, något som är väl magstarkt med tanke på att den forna ockupationsmaktens språk.
  Jämförelsen med samer tycker jag haltar. Samerna blev en gång fråntagna sitt land, sitt språk och sin religion av svenskarna. För samerna är svenskan ockupanternas språk, precis som ryskan för esterna är de forna ockupanters språk.
  Personligen tycker jag att det är självklart att vilja lära sig majoritetsspråket i det land man lever. Det är inte bara en fråga om respekt för majoritetsbefolkningen. Det är lättare att få en bra utbildning och bra arbete om man faktiskt kan språket i landet man lever i. Dessutom underlättas kontakterna med majoritetsbefolkningen.
  Många ryskspråkiga har sedan självständigheten lärt sig estniska. Men mycket kvarstår. Ett problem tycks vara att de kostnadsfria kurserna i estniska är dåliga. Vettig undervisning kostar pengar, vilket många ryskspråkiga inte har råd med. Det måste ändras.
  Du skriver att ryssarna i Estland måste få tala sitt eget språk. Så vitt jag vet har ryskan inte förbjudits i Estland. Har jag missat något?

 • Anders_S

  Jag jämförde inte samerna och estlandsryssarna på annat sätt än att de är minoritetsbefolkningar. att börja argumnetar kring annat (Där vi är överens) känns ju lite ”off topic”.

  Minoritetsbefolkninagr ska ha rätt att använda sitt språk i kontakt med myndigheter etc. Reglerna i Sverige ser lite olika för olika minoritetsbefolkningar. Fem sådana är erkända i Sverige, finnar, tornedalsfinnar, samer, judar och romer.

  I samtal med den Ilya som intervjuas i den engelska artikel jag länkar till så uppger han att estlandsryssarna inte har någon foremll rättighet till detta. Det var det jag syftade på, men jag uttryckte mig lite oklart där.