Nya övergrepp mot G8-demonstranter

Förutom att polisen i Tyskland genomfört razzior i föreningslokaler och hemma hos folk läser man nu mejl, brev och annat till aktivister. Något som definitivt är att gå över det lagligas gräns. Razziorna genomförs i förebyggande syfte och utan egentlig brottsmisstanke. Alltså ren förföljelse och trakasserier mot de som tänker protestera mot de rika ländernas rätt att bestämma i världen. Den tyska polisens framfart börjar likna den gamla östtyska Stasis metoder och verksamhet.

EU:s fria rörlighet har upphävts inför mötet. Så är det med den, en av de få grejer som vanligt folk tycker är bra med EU. Den upphävs så fort makthavarna så önskar. Ingen verklig frihet alltså.

Samtidigt rapporteras dock om vissa framgångar för demonstranterna, demonstrationsförbudet runt Heiligendamm har hävts i tysk domstol. Hävandet av förbudet gäller dock inte utrymmet som är innanför en gräns på 200 meter från det stora staket som tänger av toppmötesområdet.

Media ägnar sig under tiden åt att demonisera demonstranter. Nu senast en TT-artikel som fanns i Göteborgs-Posten. Där jämför demonstranterna som ska till Rostock med de betalda demonstranter som fascister och högerorgansiationer använder sig av i det forna Sovjet, I Ukraina och Ryssland. Alla sammanklumpas som ”yrkesdemonstranter” och det spekuleras i våld. De som ska till Rostock kallas ”globaliseringsmotståndare” vilket ju inte alls är fallet. Demonstrationerna hålls för att kräva global rättvisa i kontrast till att bara de rika har makt. Det finns inget motstånd mot globalisering i sig. Det handlar om hur globaliseringen ska se ut, om hur världen ska se ut.

Källor: DN1, DN2, DN3, SVD1, SVD2, GP.

Demonstrera i Rostock

Andra bloggar om: , , , ,

Ett svar på “Nya övergrepp mot G8-demonstranter”

Kommentarer är stängda.