Betydelsen av klass

Åsa Linderborg skrev igår i Aftonbladet en mycket bra artikel om de båda pseudokändisarna Linda Rosing och Carolina Gynning (de kanske den här tidens Alice Timander). Artikeln handlar om varför de båda behandlas så olika i media. Och varför de går så olika öden till mötes.

Det handlar om klass kommer Åsa Linderborg fram till:

”Den hårfina skillnaden mellan att vara en slampa och en vamp kan kanske förklaras med varifrån kvinnan kommer. Inte alltid men ofta är det klassursprunget som avgör hur man tar för sig i de offentliga sammanhangen. Och hur man blir behandlad.”

Det är en bra artikel, en rejäl vidräkning med klassamhällets konsekvenser. Men det går visst att missförstå och reta sig på artikeln ändå som Feministisk vänstertjej gör. Åsa bespottar inte alls arbetarklassen. Vad är det för trams. Hon skriver ju hur läget kan vara. Hur klass avgör hur du behandlas och hur klass avgör om och hur du kan ”lyckas”. Det finns inget förakt mot Linda Rosing i Åsas Aftonbladet-artikel. En bättre och intressantare kommentar finns då på bloggen Systrar, kamrater som bland annat skriver:

”Därför blev jag lite glad när jag såg att Åsa Linderborg har skrivit om just Gynning och Rosing. Det är långt, långt ifrån någon hyllning, eller krönika ämnad att utifrån en feministisk ståndpunkt ge dem upprättelse. Men det är en krönika som tar dem båda på allvar, och skriver om dem som människor och inte enbart objekt. Det känns uppfriskande.Det är dessutom en intressant analys som Linderborg levererar, när hon resonerar kring skillnaden Rosing och Gynning emellan: deras klassbakgrund.”

Här däremot finns en kommentar som verkligen förvränger innehållet i Åsa Linderborgs artikel. Hänsynslöst mot Åsa Linderborg, Carolina Gynning och Linda Rosing. Här är ett blogginlägg som visar att författaren inte förstår hur man resonerar kring sociala grupper. Att man tillhör en viss klass medför olika möjligheter i livet. Man kommer att behandlas olika beroende på vilken klass man kommer ifrån. Man får också olika möjligheter på grund av detta. Så är det. Det har inget med det individuella valet att göra. Man frånsäger inte heller människor sitt individuella val bara för att man säger att klass har betydelse. Det blir ju bara lättare att förstå varför saker och ting är som de är och varför vi måste göra nåt åt sakernas tillstånd. Inlägget ifråga försvarar den extrema individualismen. Vilket innebär ett försvar av ojämlikhet och ojämställdhet. Och kommentarerna på den aktuella bloggen är föraktfulla och hänsynslösa mot Linda Rosing. Precis det som Åsa Linderborg pekar på i sin artikel. En annan blogg som ger en intelligent kommentar är Funky Fresh!

Intressant?
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , ,

Advertisements
 • Lilla Anna

  Jag ser att du har länkat till min blogg, och att du gör ett antagande om mig som person.
  Ett antagande som är taget ur luften då du inte vet något om mig som person.

  Jag förstår resonemanget kring klasstillhörighet.
  Jag håller däremot inte med Åsa i hennes åsikter när det kommer till Rosing.

  Läs gärna mitt inlägg EN gång till, ordentligt, Inklusive kommentarerna.
  För som det ser ut nu så är det nog mest du som inte förstår en åsikt som inte stämmer överens med din egen.

  Mvh Lilla Anna

 • Anders_S

  Det är bra att du förstår. Men det går inte utifrån ditt inlägg dra någon annan slutsats än den jag drog.

  Jag föreslår därför att du nästa gång uttrycker dig lite tydligare.

  Vad jag förstår känner du inte nån av de personer som Åsa Linderborgs artikel handlar om. Då kan du inte heller uttala dig om vad som gäller i något av de enskilda fallen. Du kan tycka, men då får du kanske finna dig i att mant olkar dig på det sätt jag gjort.

  Det handlar om en generell diskussion. Inte om en diskussion om person. En generell diskussion med två individer som exempel.

 • Anders_S

  Dessutom, Lilla Anna, kalls påverkar hur du väljer OCh väljer du ”fel”, vad nu det är, påverkas resultatet av ditt val av vilken klass du tillhör. Så oavsett vad något valt påverkar klasstillhörigeten ändå vad som händer och hur man blir behandlad.

 • Lilla Anna

  Jag håller inte med dig, och köper inte dina argument.
  Och det har inget med brist på förståelse att göra.

  Jag baserar min åsikt ang klasstillhörighet på egna erfarenheter.
  Och använder Gynning och Rosing lika mycket som ett exempel som Åsa gör.
  Skillnaden är att jag ser det från ett annat håll.
  Jag baserar inte min åsikt på dom som personer, utan på deras handlingar.

 • Lilla Anna

  Och det går visst att dra andra slutsatser än din, då många har gjort det.
  Det är farligt, att som du, anta att ens eget sätt att tänka och tolka är det enda.

 • Anders_S

  Lilla Anna: Några citat från din text:

  ”När du som vuxen beger dig ut i världen lär du dig vad som är accepterat och inte.
  Du lär dig vad som, enligt samhällets normer, är rätt och fel.
  Och du lär dig var gränserna går.

  Lyckas du inte med det så har det inget med klasstillhörighet att göra.”
  //
  ”Du har alltid ett val.
  I Linda Rosings fall har hon haft mängder med val, men har valt fel.”
  //
  ”Man kan inte skylla dåligt omdöme på att ens föräldrar, när man växte upp. inte hade så mycket pengar”

  Du förnekar totalt att klass har betydelse. Du menar att det ”att skylla ifrån sig” om man menar att klass har betydelse. (men herregud, det var Åsa Linderborg som skrev artikeln, inte Linda Rosing) Enligt dig finns det absolut rätt och abolsut fel. Och det som är absolut rätt är vissa värderingar som Gynning lärt sig, men inte Rosing. Att klass skulla ha något med det (vad man lär sig och vad som anses rätt och riktigt) att göra förnekar du.

  Jag tror det är svårt att tolka dig på annat sätt än jag gjort.

  Kommentarerna i din blogg är så föraktfulla att jag inte ens vill citera dom.

 • Lilla Anna

  Ska du citera kan du ju citera kärnan… av stycket du valt.
  dvs

  ”Man kan inte frånta människor sitt egna ansvar och skylla det på klasstillhörighet!
  Beteendemönster kan uppkomma ur klasstillhörighet, men om det kvarstår är det ett val.”

  Lika föraktfull som du anser inlägget och kommentarerna är, kan jag på ett sett anse att du är i dina värderingar, då det är uppenbart att ditt sätt att se på saken är det enda rätta!

  Det ärinte jag som dömmer ut ditt synsätt, jag förstår tvärtom att det finns olika sätt att se på det.

  Däremot anser du dig ha tolkningsföreträde på mina ord, vilket är typiskt för någon som inte kan se världen utifrån något annat perspektiv än sitt eget.

  Det är uppenbart att du inte är intresserad av diskussion, utan är bara ute efter att trycka till människor som inte tänker som du.
  Det finns ingen poäng för mig att lägga mer energi på att försöka föra en dialog med någon som inte är intresserad av något annat än sina egna tankar och åsikter.

 • Lilla Anna

  Sen vill jag gärna veta VAD det är som är så föraktfullt i kommentarerna…

 • Feministisk vänstertjej

  Så här ser jag på det, någon skriver en text som kan läsas av många människor ju genom Aftonbladet. Nog hade det varit konstigt om sedan ALLA hade samma uppfattning om vad som står där,det tycker jag hade varit rent sjukt märkligt. Så jag tycker att det är på sin plats att poängtera att människor har olika uppfattningar. Du skriver att jag, trots DIN uppfattning har en egen(om man ska hårddra det) och då är det trams.Det är trams för att den inte delar din.Som om din var den rätta.Som om det fanns något som rätt överhuvudtaget.Det kanske är så att din uppfattning är rätt för dig.Bra så.Men låt folk få ha sina olika uppfattningar, det är ingen stor sak, av en åsikt en människa har finns det alltid människor som har andra åsikter.

  Lyssna på MIN nudå. För MIG känns det som att Åsa Linderborgs egen arbetarklass är bättre än Linda Rosings, det är dessa funderingar jag ondgör mig över.Jag upplever och får den uppfattningen av Åsa Linderborgs text att hon är finkultur och på så sättet delar hon ju själv ut ett klassbegrepp som hon häller ut över hela texten, ett klassbegrepp där hon står på den bättre sidan av eländet.Så hon är inte bättre själv.Det är så jag läser texten mellan raderna.Att du reagerade ser jag som att jag satte spiken, annars hade du inte ens reflekterar över det.

 • Anders_S

  Feministisk vänstertjej: Har jag förbjudit dig att ha en annan åsikt än vad jag har? Hur skulle jag kunna göra det, förresten? Du har ju skrivitden. Jag har kritiserat den (vilket jag är i min fulla rätt att göra).

  Jag tycker självklart att min uppfattning om Åsas text är rätt. Och att din innehåller trams. Du tycker förmodligen din är rätt. So what? Skulle det innebära att jag inte får skriva att din text utgår från felaktiga premisser.

 • Feministisk vänstertjej

  skriv vad du vill jag bryr mig inte ett skit om vad du skriver eller vad du säger eller någonting.Ha så mycket rätt du vill.Hit återkommer jag inte dock, du ger väldigt dåliga vibbar måste jag säga.Men det skiter väl du i, lika så bra.

 • Anders_S

  Jaha? Jag tror inte jag riktigt hänger med här.

 • Pingback: Klass och kön | Svensson()

 • Pingback: Lena Andersson skriver bra om klass | Svensson()

 • Pingback: Kränkande kommentarer på bloggar | Svensson()