Primelabs rapport om bloggvärlden

Företaget bakom Twingly, Primelabs, har just gett ut en rapport om bloggosfären. Man listar där de bloggar som har mest länkar till sig. I olika kategorier, vilka taggar som är vanligast etc. Rapporten täcker tidsperioden 2007-01-01 till 2007-04-30 och omfattar 37 000 bloggar. Man kallar rapporten för Sveriges största bloggar. Men det är inte riktigt sant.

Rapporten handlar om Sveriges mest länkade bloggar som pingar Twingly. Alla bloggar pingar inte Twingly. Mycket länkade bloggar är inte alltid de mest besökta. Därför är rapporten inte om Sveriges största bloggar utan om de mest länkade bloggarna som finns registrerade hos Twingly. Twingly är en tjänst som knyter samman bloggvärlden med vanlig media (SVD och DN). Det handlar alltså om bloggar som kommenterar saker i dessa två stora tidningar. Ett snävt urval alltså. Dessutom blir förmodligen andelen politiska bloggar i materialet större än andelen politiska bloggar i bloggosfären.

Jag har jämfört de 20 mest länkade bloggarna i Primelabs rapport med de 20 bloggar som har mest Knuffpoäng, med topplistorna på Bloggtoppen och Bloggportalen (de två sista loggar antalet besökare på lite olika sätt).

Vid den tidpunkt jag jämförde (klockan 14:30 idag) så fick jag fram att av Primelabs 20 i topp förekommer 13 stycken bland de med högst Knuffpoäng . Av de 20 med flest Knuffpoäng är 13 stycken politiska bloggar, jämfört med 12 i Primelabs rapport. Ganska likartade resultat hos Knuff och Primelabs med andra ord. Men både Knuff och Twingly-rapporten mäter i första hand länkar till bloggarna.

Bloggportalen och Bloggtoppen mäter som sagt besök. Ingen av de bloggar som återfinns i toppen i Primelabs rapport finns med bland de 20 mest besökta bloggarna på Bloggportalen. Av de mest besökta på Bloggtoppen återfinns bara en bland de 20 i topp på Twinglyrapporten. Bland de 20 mest lästa på Bloggportalens lista återfinns inte en enda politisk blogg. Inte heller på Bloggtoppens lista återfinns en enda politisk blogg.

Frågan är faktiskt vad rapporten egentligen säger oss. Som jag ser det säger den ett par saker. Speciellt om vi också beaktar siffrorna från Knuff.se .

1. Politiska bloggar länkas mer från tidningarna än andra bloggar.
2. Politiska bloggar länkar troligen mer till varandra än vad andra bloggar gör.

Det var nog allt vad rapporten faktiskt säger. Det sneda urvalet med överrepresentation för politiska bloggar gör faktiskt att man inte kan dra några slutsatser utöver dessa två när det gäller bloggosfären i stort. Svenskar bloggar alltså inte alls mest om politik. Huruvida vi bloggar om sex eller inte säger rapporten inte ett skit om. Sen kan man naturligvis hitta en hel del roliga småfakta om de bloggar som pingar Twingly.

Men nåt större värde för att analysera den svenska bloggosfären har rapporten inte. Däremot har den ett stort reklamvärde för Primelabs. Snälla GP, gå på tricket och anslut er till Twingly.

Media: SVD
Andra bloggar om: , , , ,
Technorati: , ,

4 svar på “Primelabs rapport om bloggvärlden”

 1. Twingly indexerar fler bloggar än de som pingar tjänsten, väldigt många fler bloggar faktiskt. Därför är även Twingly Sveriges i särklass största bloggsökmotor med snart 50 000 svenska bloggar indexerade.

 2. Kanske är det så, men för att vara med i rapporten krävs det att man pingar Twingly. Citat:

  ”För att komma med i undersökningen krävs att man på ett eller annat sätt pingar Twingly, det vill säga låter Twingly automatiskt få reda på att något nytt publicerats. I många fall sker det utan att du behöver göra något. Läs mer på http://www.twingly.se.”

  Och det anges att rapporten omfattar 37 000 bloggar.

 3. Ursäkta om jag var otydlig – men jag är anställd av Primelabs. Vi tar även in bloggar som inte pingar oss direkt, däremot måste man kunna bli hittad på ett eller annat sätt.

  37 000 bloggar är antalet eftersom det hela tiden ökar, någon gång måste man dra gränsen och ta statistiken därifrån.

 4. Jag misstänkte att du arbetade för Primelabs. Men brydde mig inte om att kolla. Enklare att bara svara.

  Rapporten är intressant i sig, men jag tycker som ni förstått att ni drar för stora växlar på den. Kanske den borde hetat ”Sveriges viktigaste bloggar”. Eller kanske inte. Det stämmer inte heller. Och jag ser inget fel i att den är bra reklam för Primelabs heller. jag gillar Twingly (se nedan)

  Men det är knepigt detta. När man vill bli mer läst tjänar man på att länka till de populära bloggarna, i mitt fall främst Esbati och Jinge. Det genererar mer trafik. Då gör man de bloggarna mer länkade och höjer dem i listorna.

  Ett annat fall är ju Jinges kampanj mot brott på Carl Bildts blogg. Denna genererade ju många länkar till Bildts blogg men innebär ju inte att man anser att Bildts blogg är viktig.

  Sen är det ju så att tillhör man ett större parti eller har många bloggande kompisar så kommer man via korslänkande fram och tillbaka (vilket ser ut att vara vanligt) att få många länakr till varje enskild blogg. Men i verkligheten betyder ju detta inte att bloggen är viktig eller stor.

  Är man inte kändis, har stort kompisgäng eller tillhör nåt större parti får man alltså jobba hårt för att bli mycket läst.

  Innan Twingly kom var det ännu svårare. En sån bloggare som jag har fått betydligt fler läsare med hjälp av Twingly. Jag tror inte jag hade lyckats med att få så många utan Twingly. Men det är fortfarande få som länkar till mina inlägg.

Kommentarer är stängda.