Falsk varubeteckning

Den här mannen säger att han indexerar vänsterbloggar. Det gör han inte. Han indexerar vänsterpartibloggar. Inte riktigt samma sak. Det finns många bloggare till vänster som inte är vänsterpartister. Så lite mer ödmjukhet kanske vore på sin plats.

En annan som kommenterar är Esbati. Själva sidan där bloggarna indexeras heter Bloggvänstern.

Andra vänsterbloggar kan hittas på lite olika ställen, Konflikt, Agenda 2010+, SP-bloggar, Vänsterpartibloggar (ytterligare ett ställe), sossebloggar (en del av dem är vänster enligt min definition)

Andra bloggar om: , , , , , ,

Advertisements
 • Vidugavia

  Det är inte alls falsk varubeteckning. Det skrivs klart och tydligt vilka bloggar som sidan samlar.

  Är det även falsk varubeteckning att kalla sig socialistiska partiet även om partiet inte är det enda partiet i sverige som är socialistiskt?

 • Anders_S

  vidugavia: Lite snarstucken? Eller?

  Jag anser att det är falsk varubeteckning när namnet på portalen ger intryck av att samla alla vänsterbloggar. Det är inte konstigare än så.

  Vänsterpartiet får gärna heta vänsterpartiet. Men vänsterpartiet är inte hela vänstern. Precis samma sak med namnet Socialistiska Partiet. Jag har överhuvudtaget inte kritiserat detta.

  Förhoppningsvis kan den nya bloggportalen öppnas upp även för oss andra vänsterbloggare.

 • Vidugavia

  Snarstucken, javisst. Det gör ju liksom varken från eller till då vänstern i största allmänhet är så uppfylld med meningslöst, självupptaget gnäll. 🙂

  Skämt och sido kan jag hålla med om att namnbytet kunde vara bättre men varför gnälla om skitsaker då det faktiskt är någon som gör något positivt. Dessutom samlar han just vänsterbloggar, från medlemmar i tre olika organisationer, vilket han tydligt anvisar på sidan. Var är det falska marknadsföringen?

  Man kan väl föresten knappast säga att den bestämda formen i benämningen ”Socialistiska partiet” är särskilt ödmjuk, med ett ganske litet mått av språklig gnällsjukhet kan man läsa in en vilja att framstå som det enda socialistiska partiet. Vore det inte bättre att kalla det ”socialistiskt parti” för att lämna öppenhet till existensen av andra partier. 😉

  Själv fick mina förhoppningar om en verkligen enad vänster sig en rejäl törn då offensivarna stod utanför ung vänsters kongresslokal för några år sedan och av någon anledning lade ner energi på att propagera för att förbundet banne mig inte hade rätt att fira 100 år…

 • Anders_S

  Om SP:s namn. Det finns främst anledninga till att den bestämda formen används. Att det är samma namn som Kilbommarna använde.

  Sen tror jag inte valmyndigheten skulle godkänt socialistpartiet.

  Lite gnäll skadar inte. Visst är den nya bloggportalen bra. Den kunde vara ännu bättre.

  Hur var det nu. Gamla SKU blev DU blev VUF som blev MLK och FK. FK dog ut, MLK blev Röd Ungdom och dog. KU nystartades på 1970-talet nån gång. Så 100 år, nej. Fast å andra sidan. Nya KU skapades av några lokala klubbar som varit med i VUF. Så kanske det kan räknas ändå;-)

  Offensiv? Ja, de är ett problem. Men i Tyskland är de med i Die Linke. Så det går.

 • Vidugavia

  Ung Vänsters organisatoriska kontinuitet ett sekel tillbaka är mycket riktig lite av en definitionsfråga. Att någon över huvudet taget har lust och ork att gnälla emot i allmän oginhet är dock det som är nedslående. Vad var det de förväntade sig uppnå?

 • Anders_S

  Ja, det spelar egentligen ingen roll. absolut inget attt försöska gör politik av.

  Om vi nu accepteerar att UV har en 100 år lång historia genom att vissa tidigare klubbar i VUF bildade KU och det kan vi väl göra så skulel dagen SP kunna hävda en kontinuitet från Kilbommarna och ursprungliga SKP.

  Så här: RSP bildas av tidigare medlemmar i Kilbommarna plus en del andra. En av medlemmarna i RSP är senare med och bildar dagens Socialistiska Partiet (hette då RM) 1969. Långt senare (på 1980-talet) får vi dessutom ett tillskott av enstaka medlemmar från en lokalavdelning från Kilbommarna (gamla SP) som överlevt in i 1970-talet.

  Så antingen fyller SP 40 år om två år eller så är vi den kvarvarande resten av det urspungliga svenska kommunistpartiet. VP är ju den splittring som uppstod ur partiet år 1929;-)

 • Vidugavia

  Jo, SP:s kopplingar tillbaka till kilbommarna känner jag faktiskt till sedan tidigare. RSP härrörde ju dock inte direkt ur kilbommarna utan ur Vänstersocialistiska partiet, en organisation jag av en slump stötte på i en gammal tidning för ett år sedan.

  Vilka var den överlevande lokalföreningen förresten? Det låter spännande.

  Rent formellt upplöste väl komintern det ursprungliga skp? Vänsterpartiet kan därför genom sitt arv från komintern argumentera för en nästan direkt kontinuitet till 1917 års partibildning.

  På grund av många historieintresserade vänsterpartisters ovilja att fundera över vad som egentligen hände 1929 tycker jag att det är mycket bra att flera sp:are idag försöker undersöka kilbommarna och deras utveckling.

 • Jinge

  Nämen..:)

  Socialistiska partiet får väl skaffa sig en egen bloggportal då? 🙂

 • Anders_S

  Jinge: Jag tror SP är lite för små. En portal med 6 bloggar blir ju inte så mäktig. Där två dessutom handlar om Frankrike.

  Och det är ju inte fel att Vänsterpartiet har en egen bloggportal. Det är ju bra. Jag vände mig bara mot språkbruket. Men det vet du ju.

  Kilbommarna – det mesta av hela historien finns skriven. Se http://www.trotskij.se och marxistarkiv.se. Komintern krävde att partiet skulle följa Kominterns linje. Partiet vägrade. Då lämnade den Komintern-trogna minoriteten den aktuella partikongressen. Varpå de uteslöts. Men det kanske är värt en serie blogginlägg så småningom.

 • Vidugavia

  Men det som hände, rent formellt, 1929 var väl att komintern suspenderade SKP, upplöste organisationen och gjorde en mer lojal omstart. Detta kunde komintern göra eftersom de inte var en sammanslutning av organisationer, de var EN centraliserad organisation.

  Därför upphör den kilbomska majoritetens formella organisatoriska kontinuitet medan vänsterpartiets fortsätter genom komintern. Lyckan är att vara stalinister…

 • Anders Eriksson

  Åh! Partihistoria! Jag älskar det.

  När skulle Komintern ha upplöst det ursprungliga SKP? EKKI fanns med sina fingrar i splittringarna 1924 och 1929, men det var ju aldrig någon upplösning av organisationer. Däremot uteslöts SKP:s majoritet ur Komintern vid splittringen 1929.

  Majoriteten, Kilbommarna, fortsatte existera som SKP en period, parallellt med minoriteten, Sillénarna, som fortsatte under, vad som sedan inträdet i organisationen varit det fullständiga namnet, SKP (sektion av Komintern).

  När det gäller partiet tycker jag helt klart att man kan hävda att det finns en obruten kontinuitet. Splittringen 1929 kan organisatoriskt ses som att majoriteten av ett av Vänsterpartiets distrikt idag skulle uteslutas, där minoriteten fortsatte som medlemmar i partiet. Att de är minoritet innebär inte att de, formellt, saknar den organisatoriska kontinuiteten och legitimiteten.

  När det gäller Ung Vänster är det kärvare, framförallt kring turerna kring VUF:s brytning med partiet och uppkomsten av Kommunistisk Ungdom. Jag vill minnas att KU till en början omnämnde sina kongresser som Kommunistisk Ungdoms 1:a, 2:a, 3:e osv., och den kommunistiska ungdomsrörelsens 33:e, 34:e, 35:e osv.

  Jag borde läsa mer om Kilbommarnas efterföljare. Kopplingen till dagens SP kände jag faktiskt inte till, men den känns inte helt orimlig. Vill även minnas att det fanns trotskistiska sympatier bland vissa av de som blev uteslutna 1924, i kretsen kring Zäta Höglund.

 • Håkan Eriksson

  Han indexerar inte vänsterpartibloggar, han indexerar vänsterartibloggan, ung vänsterbloggar och VSF-bloggar. Inte riktigt samma sak.

  Anledningen till att portalen kallas för vänsterbloggar är mest språkligt anatar jag, inte någon slags ”försöka ta över” mentalitet.

  Vänsterpartiet, Ung Vänster och Vänsterns studentförbund som vi heter som organisationer har det i namnen gemensamt att vi använder vänster. Presis som ex Socialistiska Partit inte innefattar alla socialister så inefattar inte Ung Vänster alla unga vänstermänniskor. Men vi vill ändå klassa oss så efter som det är värsta grymma namnet. Å vi kom på det först.