Lite perspektiv på terrorism

Nu när Storbritannien tycks upprört över några av dem mest misslyckade och klantiga terrordåden nånsin kanske det kan vara lite bra med eftertanke och fundera över terrorismen i Europa som ju inte alls är tillnärmelsevis lika omfattande som på 70- och 80-talen. Dessutom tycker jag man ska fundera på olika säkerhetstjänsters eventuella inblandning med tanke på CIA:s planer att mörda Castro. Ett terroristdåd. Att säkerhetstjänster och underrättelsetjänster finansierar terroriströrelser är ju ett välkänt faktum, exempelvis CIA:s stöd till Talibanerna för att kämpa mot Sovjet i Afghanistan. Direkt inblandning förekommer också, exempelvis vid Europas fjärde värsta terrordåd (exkl det gamla Sovjet-området) i modern tid, sprängningen av järnvägsstationen i Bologna.

Två av de värsta terrordåden i modern tid i Europa tycks de flesta anse att en stat gjort sig skyldig till. Så även här har underättelse- och säkerhetstjänster varit inblandade. Det gäller bombningen av två flygplan i slutet av 80-talet, dels PanAm Flight 103 som störtade i Lockerbie, dels UTA Flight UT 772. Det senare störtade visserligen i Afrika men var på väg till Frankrike så jag tar med det bland europeiska terrordåd. Det finns fler av samma karaktär, med både europeiska och länder utanför Europa inblandade.

De värsta terrordåden i modern tid i Europa är:

Lockerbie, 1988, 270 döda, inblandning från Libyens säkerhetstjänst
Madrid, 2004, 191 döda, troligen islamister, men förmodligen inte Al-Qaida
UTA Flight UT-772, 1989, 170 döda, inblandning från Libyens säkerhetstjänst
Bologna, 1980, 85 döda, inblandning från Italiensk säkerhetstjänst, fascister.
Egypt Air Flight 648, 1985, 60 döda, troligen Abu Nidal
London, 2005, 56 döda, islamister, trol. Al-Qaida-koppling
Swissair Flight 330, 1970, 38 döda, PFLP
UVF Bombings in Dublin and Monaghan, 1974, 35 döda, UVF (fascister)
Omagh Bombing, 1998, 29 döda, Real IRA (utbrytning ur IRA, vänsternationalister)
JAT Flight 364, 1972, 27 döda, Ustasja (fascister)

Noterbart är att de mest kända europeiska terroristorganisationerna, RAF, ETA och IRA inte står bakom ett enda av de tio värsta terrordåden. I minst tre är olika länders säkerhetstjänster inblandade. Det kan var fallet även i UVF-bombningen 1974. Två attentat har vänsterkopplingar, Swissair 1970 och Omagh 1998, tre har kopplingar till extremhöger och två till islamister (Libyen kan inte räknas dit, den libyska formen av islam är totalt motsatt fundamentalismen hos Al-Qaida etc.). Vart Abu Nidal ska räknas vet jag inte riktigt.

Terrorismen i Europa var betydligt värre på 70- och 80-talen. Många fler bombdåd, mord etc. Men oftast inte så många dödade (det dog ju faktiskt ingen i Sbr nu heller). IRA brukade exempelvis varna innan så att civilpersoner kunde komma undan. Säkerhets- och underrättelsetjänster är ibland inblandade, direkt eller indirekt. Detta avslöjas oftast genom att de saboterar utredningarna efteråt. Det har förekommit fall där bevis fabricerats och oskyldiga dömts till långa fängelsestraff.

Borgarmedia om CIA: SVD1, SVD2, DN1, EX1, EX2, EX3, DN2
Borgarmedia om bomberna i Storbritannien: SVD1, SVD2, SVD3, DN1, DN2, DN3, DN4, AB, EX1, EX2
Andra bloggar om: , , , , ,

Advertisements
 • Carl Jacobson

  När jag öppnar din sida står det på en reklamplats längst upp: Vem ger rösten till Bart Simpson?
  Jag antar att det inte handlade om en omröstning om vem som är ansvarig för de senaste bomberna i London och Glasgow – om det senare nu verkligen innehöll något som kan kallas en ”bomb”!
  Din genomgång är en nyttig påminnelse!

 • Jah Hollis

  Visst vi kan här i säkra(?) Sverige sitta och torrt betrakta siffror och statistik. Vad hjälper det dom som dog i tunnelbanan i London?

  CJ: Nyttig påminnelse om vad?

 • Kaj Raving

  Läste någonstans (tror det var i Arbetaren) att c:a 200 dör i terrordåd varje år världen över, medan c:a 300 drunknar i ett badkar. Bara i år har c:a 200 personer dödats i trafiken i Sverige.

  Bara för att få lite perspektiv på saker och ting.

 • Pingback: Ytligt, felaktigt och nedvärderande om vänstern | Svensson()

 • Pingback: Inte mycket terrorism innan 2001 och inte mycket nu | Svensson()

 • Pingback: 1 procent av terrorismen i Europa är högerextrem | Svensson()