Minskade försvarsutgifter är bra

Bo Pellnäs kritiserade igår, i en debattartikel i Svenska Dagbladet, den svenska regeringens nedkärningar av försvarsbudgeten. Han gör en stor affär av att Putin bryter det s.k. CFE-avtalet och menar att detta skapar säkerhetspolitiska problem i Sverige. Delvis kan han ha rätt, men han överdriver betydelsen av CFE-avtalet. Detta eftersom inget NATO-land skrivit på CFE-avtalet. Att Ryssland då bryter avtalet saknar ju faktiskt all betydelse. För det fanns i praktiken inget avtal. Den säkerhetspolitiska läget förändras alltså inte nämnvärt av just detta. Däremot har han rätt i att utvecklingen i Ryssland mot en allt extremare nationalism kan skapa en viss oro.

Pellnäs kritiserar också att regeringen tycks anse att Sverige försvaras bäst i Afghanistan. Detta har han helt rätt i. Nedskärningar inom försvaret måste leda till ett tillbakadragande från Afghanistan. Det finns ingen vettig anledning till att Sverige deltar i USA.s och västvärldens ockupation av Afghanistan.

Det finns heller ingen anledning att som Pellnäs gör, överdriva hotet från Ryssland. En vettig politik är därför nedskärningar i försvaret och ett tillbakadragande av svensk trupp från Afghanistan.

Borgarmedia: SVD1, SVD2
Läs mer om Afghanistan
Bloggat: Badlands Hyena
Andra bloggar om: , , , , ,
Technorati: , ,

Advertisements